Președintele Joe Biden a nominalizat-o vineri pe amiralul Lisa Franchettila conducerea Marinei Americane, un pas istoric care ar sparge o barieră de gen în armata americană, făcând-o prima femeie care să comande forțele navale și să devină membru al șefilor de stat major comun, relatează Reuters.

Lisa Franchetti ar putea deveni prima femeie care conduce Forțele Navale AmericaneFoto: Operation 2022 / Alamy / Alamy / Profimedia

Decizia lui Biden este o surpriză. Oficialii Pentagonului s-au așteptat ca nominalizarea să ajungă la amiralul Samuel Paparo, care conduce Marina în Pacific și care are experiență de a se confrunta cu provocarea din ce în ce mai mare dinspre China.

Lisa Franchetti, 38 de ani de experiență, fosta șefă a Flotei a 6-a SUA și a forțelor navale americane în Coreea de Sud

Totuși, Franchetti, care este în prezent șeful adjunct al operațiunilor marinei americane, s-a numărat printre candidații despre care se credea că ar fi în cursă pentru această funcție, este foarte respectată și are o mare experiență, inclusiv în calitate de comandant al Forțelor Navale americane în Coreea, au spus oficialii.

Într-o declarație, Biden a remarcat cei 38 de ani de experiență ai lui Franchetti.

„De-a lungul carierei sale, amiralul Franchetti a demonstrat o experiență vastă atât în ​​domeniul operațional, cât și în cel politic”, a spus Biden într-un comunicat, menționând că a fost a doua femeie care a obținut rangul de amiral, rang distins cu patru stele în Marina SUA.

Anul trecut, Biden a ales-o pe Linda Fagan, tot amiral, să conducă Garda de Coastă din SUA, făcând din ea prima femeie ofițer comandant. Dar paza de coastă nu face parte în mod oficial din Departamentul de Apărare, ci intră în subordinea Departamentului pentru Securitate Internă.

Prima femeie șef de stat major

Franchetti ar deveni prima femeie care să conducă un serviciu militar în cadrul Departamentului de Apărare și să se alăture șefilor de stat major, un grup de opt militari de top care îl consiliază pe președinte în probleme militare.

Biden l-a ridicat în funcție și pe Paparo, nominalându-l pentru a deveni comandantul tuturor forțelor militare americane din Pacific. L-a ales pe viceamiralul Stephen "Web" Koehler pentru a-l înlocui pe Paparo în funcția de comandant al Flotei americane din Pacific.

Anunțul lui Biden vine în timpul blocării tuturor nominalizărilor militare americane în Congres de către senatorul Tommy Tuberville, care protestează față de politica Departamentului de Apărare care rambursează costurile pentru membrii serviciului care călătoresc pentru a avorta.

Nominalizările militare de rang înalt trebuie aprobate de Senat. Deși procesul este de obicei de rutină, un singur senator poate întrerupe procesul prin suspendarea nominalizărilor care le obligă să fie considerate una câte una, fiind necesare mai multe ore pentru fiecare nominalizare.

Biden a spus că întârzierea forțată de Tuberville a subminat securitatea națională.

„Ceea ce face senatorul Tuberville nu este doar greșit, ci și periculos”, a spus Biden în declarație.