Gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIS) anunţă joi, într-o înregistrare audio postată pe Telegram, moartea liderului său Abu al-Hussein al-Husseini al-Qurashi, ucis în confruntări cu gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), în nord-vestul Siriei, relatează AFP.

Steag al teroriștilor ISIS din SiriaFoto: Sibylle A. Mller / Alamy / Alamy / Profimedia

Abu al-Hussein al-Husseini al-Qurashi a fost ucis „în urma unei confruntări directe (...) într-o localitate în provincia Idleb” cu HTS, fosta aripă locală a Al-Qaida, care încerca să-l captureze, anunţă un purtător de cuvânt al ISIS în înregistrarea audio publicată pe unul dintre canalele pe Telegram ale grupării.

El nu precizează nici locul exact şi nici data morţii liderului ISIS.

ISIS l-a ales pe Abu Hafs al-Hashimi al-Quraishi să-i succeadă la conducerea organizaţiei, anunţă purtătorul de cuvânt.

În cazul în care anunţul grupării se adevereşte, el ar contrazice declaraţii ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a anunţat în aprilie că Abu al-Hussein al-Husseini al-Qurashi a fost ucis în Siria într-o operaţiune a serviciilor secrete turce, notează News.ro.

ISIS, decapitată sistematic în Siria

Sute de militari americani, desfăşuraţi în nord-estul Siriei, în cadrul coaliţiei antijihadiste, continuă să lupte împreună cu FDS şi să ţintească lideri ISIS în această ţară, după înfrângerea grupării în Irak, în 2017, şi în Siria în 2019.

La 27 ocrombrie 2019, Statele Unite au anunţat moartea liderului ISIS Abu Bakr al-Baghdadi, într-o operaţiune americană în nord-vestul Siriei. În februarie 2022, succesorul lui al-Baghdadi, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi, a fost ucis și el într-o operaţiune specială americană, în nord-vestul Siriei.

ISIS a anunţat apoi pe 30 noiembrie 2022 și moartea următorului succesor, Abu al-Hasan al-Hashimi al-Qurashi, fără să precizeze circumstanţele. Ar fi fost ucis într-o operaţiune în provincia Deraa (sud), de către foşti rebeli.

El a fost înlocuit imediat cu Abu al-Hussein al-Husseini al-Qurashi, potrivit ISIS.

În ciuda înfrângerii sale teritoriale, gruparea ISIS desfăşoară în continuare atacuri în Siria.