Germania și-a publicat joi noua strategie în ceea ce privește relațiile cu China, un document îndelung așteptat în condițiile în care relațiile odată exemplare dintre Berlin și Beijing s-au răcit semnificativ în ultimii ani, relatează Reuters.

Olaf Scholz alaturi de Xi JinpingFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Documentul de 64 de pagini vine în contextul unor eforturi mai largi ale Occidentului de a-și reduce dependența strategică față de China, proces pe care unii analiști din Vest au început să îl numească „de-risking” (reducere a riscurilor).

„China s-a schimbat. Ca urmare a acestui lucru și a deciziilor politice luate de China, trebuie să ne schimbăm abordarea față de China”, afirmă introducerea documentului care a fost aprobat joi de cabinetul cancelarului Olaf Scholz după luni de negocieri și dispute în coaliția sa formată din 3 partide.

Documentul afirmă însă că Beijingul rămâne un „partener indispensabil” în vederea abordării unor probleme globale precum schimbările climatice și pericolul unor pandemii. Dar el avertizează totodată că hotărârea tot mai mare a Chinei în tentativele sale de a schimba ordinea internațională pe bază de reguli aduce riscuri pentru securitatea globală.

Germania vrea să contracareze influența chineză în „curtea din spate” a Beijingului

Noul document de politică al Berlinului notează de asemenea că decizia Chinei de a-și extinde relațiile cu Rusia are implicații de securitate imediate pentru Germania, motiv pentru care ea trebuie să își consolideze prezența militară și cooperarea în zona Indo-Pacificului.

Legat de această zonă, Germania afirmă că actualul statut al Taiwanului poate fi schimbat doar prin mijloace pașnice și cu consimțământul statului insular.

„Escaladarea militară ar afecta de asemenea interesele germane și europene”, avertizează documentul, adăugând că Germania ar trebui să își consolideze relațiile apropiate cu Taiwanul, aderând însă în continuare la principiul „Chinei unice”.

Acesta stipulează că guvernul comunist de la Beijing este singurul guvern legitim al Chinei.

În ceea ce privește relațiile economice dintre Berlin și Beijing, noua strategie prezintă mai multe propuneri cu privire la reducerea dependenței critice față de China, o poziție convenită anterior în cadrul Uniunii Europene.

Economia, călcâiul lui Ahile al Germaniei în relațiile sale cu China

Însă în Germania există preocupări mai pronunțate decât în alte țări din UE în ceea ce privește strategia de „reducere a riscurilor” față de China în contextul în care economia germană a intrat iar în recesiune la începutul acestui an, după perioadele majore de turbulență din timpul pandemiei de COVID-19.

Iar legăturile de afaceri între Germania și China sunt mai apropiate decât cele pe care le au majoritatea statelor europene cu țara condusă de Xi Jinping.

După ce China a devenit cel mai mare partener comercial al Germaniei în 2016, schimburile comerciale dintre cele două țări se ridică acum la aproape 300 de miliarde de euro anual. O mare parte dintre acestea provin din exporturile industriei auto germane, China fiind o piață crucială atât pentru Volkswagen, cât și BMW.

Într-un interviu acordat în noiembrie 2021 fostul cancelar german Angela Merkel afirma că poate Germania a fost naivă în privința Chinei, „la început”. Ea adăuga însă la momentul respectiv că Uniunea Europeană ar trebui să continue să coopereze cu China și că blocul comunitar și Beijingul ar putea învăța unul de la celălalt.

„Decuplarea totală n-ar fi potrivită în opinia mea, ne-ar fi dăunătoare”, a spus aceasta.

Guvernul german vrea mai mult control asupra exporturilor „sensibile” către China

La capitolul privind relațiile comerciale sino-germane, documentul notează mai multe lucruri care cu siguranță vor atrage atenția Beijingului:

  • China urmărește tot mai mult obiective politice prin mijloace economice, creând dependențe și acordând sau retrăgând avantaje economice;
  • investițiile directe chineze reprezintă o provocare aparte întrucât China contopește politicile civile cu cele militare;
  • garanțiile de export germane vor fi verificate împotriva riscurilor de transferare a unor tehnologii sensibile;
  • investițiile chineze nu trebuie să reprezinte riscuri pentru securitatea germană, ca de exemplu în domeniul tehnologiilor sensibile;
  • Germania va dezvolta suplimentar lista bunurilor supuse controlurilor la export având în vedere noile evoluții din domenii ca securitatea și supravegherea cibernetică.