Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a avertizat miercuri că rachetele balistice intercontinentale dezvoltate de Coreea de Nord reprezintă o amenințare inclusiv pentru țările europene, putând lovi capitale ca Parisul, Berlinul sau Londra, relatează agenția Yonhap.

Kim Jong-un la lansarea unei ICBM nord-coreeneFoto: KCNA / UPI / Profimedia Images

Yoon a făcut comentariile la summitul NATO de la Vilnius, unde a fost invitat alături de șefii de stat ai Japoniei, Australiei și Noii Zeelande, țările partenere ale Statelor Unite din zona Asia-Pacific.

„În era ultraconectată de astăzi nu putem separa securitatea Europei de cea a Asiei”, a declarat el în timpul reuniunii de marți, notând că guvernul său și NATO au încheiat deja un parteneriat care vizează cooperarea în 11 domenii esențiale, de la lupta împotriva terorismului, la neproliferarea nucleară și apărarea cibernetică.

„Vom extinde de asemenea împărtășirea de informații militare cu NATO”, a anunțat el acum, adăugând că țara sa va participa la un program NATO de asistență pentru Ucraina cu scopul de a întări „reziliența” țării în fața agresiunii rusești.

Yoon a amintit totodată că țara sa a furnizat deja Ucrainei echipamente pentru înlăturarea minelor, ambulanțe și alte forme de asistență umanitară, dând asigurări că poporul sud-coreean va fi solidar cu cel ucrainean până când acesta „își va recăpăta pe deplin libertatea”.

Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică în Marea Japoniei

Comentariile președintelui sud-coreean au venit la doar câteva ore după ce Coreea de Nord a lansat încă o rachetă balistică în Marea de Est (n.r. numele folosit de coreeni pentru Marea Japoniei) în contextul în care relaţiile dintre cele două Corei sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a numit anul trecut drept „ireversibil” statutul de putere nucleară al Phenianului şi a cerut o dezvoltare sporită a armamentului, în special a armelor nucleare tactice.

„Rachetele Coreei de Nord sunt o amenințare care poate lovi nu doar Vilniusul, ci și Parisul, Berlinul sau Londra”, a avertizat Yoon Suk Yeol, adăugând că „trebuie să ne unim mai ferm și să condamnăm și răspundem cu o singure voce”.

Participarea președintelui sud-coreean la summitul NATO de la Vilnius are loc în contextul în care Statele Unite și-au încurajat aliații din Asia să își strângă relațiile cu partenerii Washingtonului din Europa după ce Rusia a declanșat anul trecut cel mai mare conflict militar de pe bâtrânul continent de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Coreea de Sud şi Statele Unite au programate luna viitoare principalele manevre militare comune anuale, numite „Ulchi Freedom Shield”, exerciții pe care Phenianul le descrie drept „repetiţii” pentru invadarea teritoriului său.

Urmărește ultimele evoluții din a 504-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.