Estonia a devenit marți prima țară din fostul bloc comunist european care legalizează căsătoriile între parteneri de același sex, anunță Reuters.

Casatorie homosexualaFoto: Volodymyr Tverdokhlib / Alamy / Alamy / Profimedia

Parlamentul Estoniei a adoptat marţi, cu 55 de voturi pentru şi 34 de voturi împotrivă, o lege privind căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Noul act normativ va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Votul a avut loc la două luni după ce noul guvern de coaliţie de la Tallinn şi-a preluat mandatul.

În luna aprilie, premierul eston Kaja Kallas, care a câștigat un nou mandat, a promis să legalizeze căsătoriile homosexuale „cât mai rapid posibil”'.

„Sunt mândră de ţara mea. Construim o societate unde drepturile tuturor sunt respectate şi oamenii pot iubi în mod liber”, a spus ea marţi. „Mesajul meu [pentru restul țărilor] este că e o luptă dificilă, dar că mariajul și dragostea sunt lucruri pe care trebuie să le promovezi”, a adăugat ea.

Șeful diplomației estone vorbește de un moment de „mândrie”

„Suntem mândri că am devenit prima ţară baltică ce legalizează căsătoriile între persoane de acelaşi sex”, a declarat la rândul său ministrul de externe eston Margus Tsahkna.

Atitudinile faţă de căsătoriile homosexuale în Estonia s-au schimbat substanţial începând din 2012, potrivit Centrului estonian pentru drepturile omului.

Astfel, în prezent 53% din populaţia Estoniei sprijină aceste căsătorii, în creştere cu şase puncte procentuale faţă de situaţia din anul 2022 şi mult superior faţă de 2021, când doar 34% dintre estoni susţineau căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Ultimele țări europene care au legalizat căsătoriile între persoane de același sex înaintea Estoniei au fost Andorra anul trecut și Elveția în 2022.