Președintele belarus Alexander Lukașenko a declarat marți că armele nucleare tactice rusești vor fi desfășurate fizic pe teritoriul Belarusului „în câteva zile", a relatat agenția rusă de presă TASS.

Putin si LukasenkoFoto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Potrivit agenției belaruse Belta, Lukașenko a susținut marți că armele nucleare vor fi desfășurate în Belarus la cererea sa personală adresată lui Vladimir Putin pentru a garanta securitatea țării.

„Mai întâi i-am cerut președintelui rus, apoi am insistat într-o manieră prietenoasă ca ei să-mi dea înapoi aceste arme [tactice, nu strategice]. Ar fi suficiente pentru moment", a afirmat acesta.

De ce spune Lukașenko că nu are nevoie de rachete nucleare strategice

Lukașenko a adăugat, potrivit Belta, că la acest moment nu are nevoie de arme nucleare strategice, de exemplu, rachetele rusești Topol în Belarus:„De ce aș avea nevoie de rachete strategice Topol? Totuși, pregătim amplasamente pentru aceste arme. Toate sunt operaționale, cu excepția uneia. Prin urmare, dacă va fi nevoie, suntem pregătiți să desfășurăm aceste arme în orice moment".

„Topol este o rachetă intercontinentală. O să lupt cu Statele Unite? Nu, nu am de gând. Aceste arme [nucleare tactice] sunt suficiente pentru mine pentru moment", a adăugat președintele Belarus.

„De ce avem nevoie de ele? Pentru a ne asigura că niciun soldat străin nu va mai pune piciorul pe pământ belarus. Un răspuns va fi dat imediat. Am declarat deja acest lucru de mai multe ori", a continuat Lukașenko.

Subliniind puterea semnificativă a armelor nucleare care vor fi desfășurate în Belarus, șeful statului a spus: „Cred că aproape nimeni nu va dori să se lupte cu o țară care are astfel de arme. Este o armă de descurajare. Doamne ferește să fiu nevoit să iau decizia de a folosi aceste arme. Dar nu va exista nicio ezitare în cazul unei agresiuni împotriva noastră”, a mai spus aliatul lui Putin.

Armele nucleare tactice vor rămâne sub controlul rușilor

Rusia va începe să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus după ce instalațiile speciale pentru depozitare vor fi gata, pe 7-8 iulie, i-a spus vineri Putin lui Lukașenko, în cadrul unei întâlniri la Soci. „Așadar, totul este conform planului, totul este stabil", a declarat Putin.

Liderul de la Kremlin a anunțat în martie că va transfera arme nucleare tactice în Belarus, acestea urmând să rămână sub controlul armatei ruse.

Decizia pusă în aplicare de Putin este urmărită îndeaproape atât de Statele Unite și aliații săi din NATO din Europa, cât și de China, care a avertizat în mod repetat împotriva utilizării armelor nucleare în conflictul din Ucraina, notează Reuters.

Statele Unite au criticat dislocarea nucleară a lui Putin, dar au declarat că nu intenționează să își modifice poziția privind armele nucleare strategice și, de asemenea, că nu au văzut niciun semn că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară.

Încă nu este clar unde vor fi păstrate în Belarus focoasele nucleare rusești - care vor rămâne sub controlul Rusiei.

Va fi pentru prima dată când armele nucleare rusești vor fi staționate în afara granițelor țării, de când acest tip de armament de pe teritoriile Belarusului, Ucrainei și Kazahstanului a fost returnat Rusiei după destrămarea Uniunii Sovietice. SUA dețin arme nucleare tactice în șase baze din cinci țări membre NATO: Belgia, Germania, Italia, Olanda și Turcia.