Acuzațiile penale federale împotriva lui Donald Trump nu au făcut prea mult pentru a schimba părerea americanilor despre fostul președinte, potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos finalizat luni, care arată că acesta își menține un avans considerabil în cursa pentru nominalizarea republicană la președinție, scrie Reuters.

Donald TrumpFoto: Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia Images

Sondajul, care a început vineri, la o zi după ce Trump a anunțat că a fost pus sub acuzare, a arătat că 62% dintre respondenți, inclusiv 91% dintre democrați și 35% dintre republicani, au declarat că este credibil faptul că Trump a stocat ilegal documente clasificate în locuința sa din Florida.

Însă 81% dintre republicani au spus că acuzațiile împotriva lui au fost motivate politic.

Vestea nu a părut să afecteze poziția lui Trump în competiția pentru nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale din 2024. Acuzațiile specifice, inclusiv obstrucționarea justiției, au devenit publice vineri după-amiază, când a fost desecretizată acuzația.

Aproximativ 43% dintre republicani intrebați au declarat că Trump este candidatul lor preferat, față de 22% care l-au ales pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis.

La începutul lunii mai, Trump îl conducea pe DeSantis cu 49% la 19%, dar acest lucru s-a întâmplat înainte ca DeSantis să intre oficial în cursă.

Restul candidaților republicani, printre care se numără fostul vicepreședinte Mike Pence, care și-a declarat candidatura săptămâna trecută, au avut niveluri de susținere de o singură cifră.

Trump a zburat luni la Miami pentru a se confrunta cu acuzațiile federale de păstrare ilegală a documentelor de securitate națională ale SUA și de minciună față de oficialii care au încercat să le recupereze.

El și-a proclamat nevinovăția și a promis că își va continua campania pentru a recâștiga președinția la alegerile din noiembrie 2024.

El este primul fost președinte american din istorie care se confruntă cu acuzații penale, dar experții juridici spun că acest lucru nu îl împiedică să candideze la președinție - sau să preia funcția chiar dacă este găsit vinovat.

Proces istoric

Donald Trump a fost acuzat de 37 de capete de acuzare în cadrul anchetei privind modul în care a gestionat documentele clasificate ale guvernului american găsite anul trecut în locuinţa sa din Florida.

Fostul preşedinte urmează să compară pentru prima dată în acest caz marţi la un tribunal din Miami, în ajunul celei de-a 77-a aniversări a sa.

Această punere sub acuzare intervine într-un moment în care Donald Trump face campanie pentru nominalizarea republicană în vederea alegerilor prezidenţiale din 2024.