Papa Francisc se simte bine, continuându-și convalescența în spital după o operație abdominală, dar nu va celebra duminică în public rugăciunea Angelus, a anunțat sâmbătă chirurgul care l-a operat, Sergio Alfieri, citat de AFP

Papa FranciscFoto: Maria Grazia Picciarella / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Nu are febră și toate funcțiile cardio-respiratorii sunt normale”, a declarat presei chirurgul.

Însă, pentru a evita solicitarea mușchilor peretelui abdominal, cum ar fi să se ridice din pat sau să se așeze, medicii l-au sfătuit să nu celebreze rugăciunea Angelus în public, adică să nu încerce să se ducă la fereastra camerei sale din spitalul Gemelli, unde este internat, pentru a recita rugăciunea și a-i binecuvânta pe credincioși.

„Papa Francisc nu are probleme cardiace în acest moment, nu a avut niciodată în trecut (...) deci inima este în regulă”, a insistat Alfieri.

„De obicei, după o astfel de operație se stă în spital 4-5 zile. Sperăm să îl convingem să rămână toată săptămâna viitoare, deoarece această convalescență în spital îi va permite să se întoarcă la muncă cu mai multă forță și siguranță”, a adăugat chirurgul.

El a recunoscut, totuși, că decizia finală îi va aparține lui Francisc, care va decide când va dori să părăsească spitalul.

Convalescența sa are ca scop „o solicitare cât mai mică a peretelui abdominal” pentru a permite o vindecare cât mai bună a mușchilor și pentru ca proteza să se integreze cu țesuturile abdomenului, deoarece „dacă proteza se rupe, va trebui să se întoarcă în sala de operație și nici el, nici eu nu vom fi fericiți de acest lucru”, a declarat expertul.

Iezuitul argentinian a fost operat miercuri, timp de trei ore, sub anestezie generală, pentru a elimina „aderențele” dureroase de pe peretele abdominal, în urma operației de colon din iulie 2021.

Operația, care a durat trei ore și la care au participat o duzină de medici, a presupus o laparotomie (incizie în abdomen) și montarea unei proteze. Aceasta a urmat unei prime operații la colon în iulie 2021, în urma căreia episcopul Romei a fost spitalizat timp de aproximativ zece zile.

Timp de mai multe luni, șeful Bisericii Catolice, a cărui stare de sănătate pare să fie din ce în ce mai fragilă, suferea de dureri intestinale puternice din cauza unei hernii a peretelui abdominal care se formase peste cicatricele unor operații anterioare.