Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, „se simte bine”, este „conștient” și chiar „a glumit” după operația pe care a suferit-o miercuri pentru o hernie abdominală, a anunțat chirurgul care a efectuat operația, potrivit AFP.

Papa Francisc şi-a întrerupt miercuri audienţa săptămânală cu credincioşii pentru a răspunde la telefonFoto: Evandro Inetti / Zuma Press / Profimedia

Operația „benignă”, care a fost decisă marți, nu va avea urmări, iar papa Jorge Bergoglio nu suferă de nicio altă patologie, a declarat profesorul Sergio Alfieri, într-o conferință de presă la spitalul Gemelli din Roma.

Operația, care a durat trei ore și la care au participat o duzină de medici, a presupus o laparotomie (incizie în abdomen) și montarea unei proteze. Aceasta a urmat unei prime operații la colon în iulie 2021, în urma căreia episcopul Romei a fost spitalizat timp de aproximativ zece zile.

Timp de mai multe luni, șeful Bisericii Catolice, a cărui stare de sănătate pare să fie din ce în ce mai fragilă, suferea de dureri intestinale puternice din cauza unei hernii a peretelui abdominal care se formase peste cicatricele unor operații anterioare.

Ca „măsură de precauție”, audiențele Papei au fost anulate până la 18 iunie, deoarece operația va necesita „câteva zile” de spitalizare, potrivit Vaticanului.

Sfântul Scaun a spus că echipa medicală a Papei a decis în ultimele zile că este necesară o intervenție chirurgicală și că se așteaptă ca acesta să rămână în spital timp de „câteva zile" pentru a se recupera.

Suveranul Pontif a efectuat marți un control de 40 de minute la spitalul Gemelli.

Papa, care a marcat în martie cea de-a zecea aniversare a pontificatului său, folosește adesea un scaun cu rotile sau un baston pentru a merge din cauza unor dureri persistente la genunchi.

În iulie 2021, i s-a extirpat o parte din colon în cadrul unei operații menite să rezolve o afecțiune intestinală dureroasă numită diverticulită. El a declarat la începutul acestui an că afecțiunea a revenit.

Papa a declarat anul trecut că nu a dorit să se opereze la genunchi deoarece anestezia generală pentru operația la colon i-a adus efecte secundare neplăcute.