Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, va fi operat la abdomen miercuri după-amiază la spitalul Gemelli din Roma, a anunțat Vaticanul într-un comunicat, potrivit Reuters.

Papa FranciscFoto: Maria Grazia Picciarella / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Sfântul Scaun a spus că echipa medicală a Papei a decis în ultimele zile că este necesară o intervenție chirurgicală și că se așteaptă ca acesta să rămână în spital timp de „câteva zile" pentru a se recupera.

El va fi operat la peretele abdominal sub anestezie generală, a precizat Vaticanul.

Francisc urmează să fie dus la spital după audiența săptămânală de miercuri dimineață de la Vatican, unde nu a făcut nicio mențiune despre operația ce urmează să aibă loc. Suveranul Pontif a efectuat marți un control de 40 de minute la spitalul Gemelli.

„Operația, organizată în ultimele zile de echipa medicală care îl asistă pe Sfântul Părinte, a devenit necesară din cauza unei hernii incizionale care provoacă sindroame subocluzive recurente, dureroase și care se agravează", a precizat Matteo Bruni, directorul biroului de presă al Sfântului Scaun, într-un comunicat.

Papa, care a marcat în martie cea de-a zecea aniversare a pontificatului său, folosește adesea un scaun cu rotile sau un baston pentru a merge din cauza unor dureri persistente la genunchi.

În iulie 2021, i s-a extirpat o parte din colon în cadrul unei operații menite să rezolve o afecțiune intestinală dureroasă numită diverticulită. El a declarat la începutul acestui an că afecțiunea a revenit.

Papa a declarat anul trecut că nu a dorit să se opereze la genunchi deoarece anestezia generală pentru operația la colon i-a adus efecte secundare neplăcute.