28 de persoane au murit și alte 70 au fost spitalizate în mai multe regiuni din Rusia după ce au consumat cidru otrăvit. Autoritățile ruse spun că au interzis comercializarea băuturii ucigașe, relateaza serviciul rusesc al BBC.

Domnul Cidru a făcut zeci de victime în RusiaFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Băutura comercializată sub denumirea „Domnul Cidru” a provocat zeci de victime în Rusia începând de duminică, atunci când s-au semnalat primele decese.

În regiunea Ulianovsk au fost înregistrate cele mai multe decese, 18, în timp ce alte peste 50 de persoane au ajuns în spital.

„Starea victimelor este acum severă spre moderată. Situația este sub control. Datorită muncii bine coordonate a medicilor, mai mulți pacienți fac progrese", a raportat departamentul de sănătate al administrației regionale.

Șapte persoane au murit din cauza intoxicației cu cidru în regiunea Samara, alte două în regiunea Nijni Novgorod și una în Udmurtia.

Marți, autoritățile din regiunea Ulianovsk au declarat că au descoperit cantități periculoase pentru oameni de metanol și etilbutirat într-un lot de băutură „Domnul Cidru” confiscat în regiune.

Autoritățile regionale au recomandat magazinelor să nu mai vândă cidru.

„Domnul Cidru” se vindea la draft

Anterior, șefa Rospotrebnadzor, serviciul federal pentru supravegherea în domeniul protecției drepturilor consumatorilor, Anna Popova, a ordonat departamentelor regionale ale agenției să confiște băutura „Domnul Cidru” de pe tot teritoriul Rusiei.

Potrivit guvernatorului regiunii Ulianovsk, cidrul este produs de compania Andi LLC din Samara și este vândut la draft din butoaie de 30 de litri.

Serviciul federal pentru reglementarea pieței alcoolului a anunțat că vânzarea produselor companiei Andi LLC va fi blocată în întreaga țară.

O investigație a fost deschisă în timp ce Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat că, în cadrul anchetei penale, proprietarul firmei care produce „Domnul Cidru”, omul de afaceri Anar Huseynov, în vârstă de 32 de ani, a fost reținut.

În urmă cu un an, Anar Huseynov a mai fost în centrul unei anchete privind încălcarea normelor de vânzare a băuturilor alcoolice, fiind amendat cu 10.000 de ruble pentru că a vândut fără documente.

Reguli mai stricte privind alcoolul în Rusia

Rusia a înăsprit reglementările privind producția și comercializarea de lichide ce conțin cantități ridicate de etanol după ce 77 de persoane au murit în Siberia în 2016 din cauza consumării unor băuturi alcoolice contrafăcute. Însă consumul de alcool produs în casă rămâne o problemă semnificativă în țară.

Într-un incident separat din urmă cu doi ani 29 de persoane au murit după ce au consumat băuturi alcoolice produse local care au conținut metanol. Incidentul a avut loc în orașul Ekaterinburg.

În luna septembrie a anului trecut președintele Vladimir Putin le-a transmis mai multor guvernatori că trebuie să extindă lupta împotriva dependenței de alcool, afirmațiile președintelui rus fiind primite cu surprindere la momentul respectiv în condițiile în care el a vorbit rareori despre această problemă în trecut.