Cel puțin 8 persoane au murit și alte zeci s-au îmbolnăvit după ce au băut cidru otrăvit în regiunea Ulianovsk din vestul Rusiei, au declarat luni mai mulți oficiali locali citați de Reuters.

Cidru comercializat in RusiaFoto: Czarek Sokolowski / Associated Press / Profimedia Images

Guvernatorul Alexei Russkih a declarat că substanța otrăvită a fost comercializată sub eticheta „Domnul Cidru” și că a fost vândută la draft după ce a fost adusă în regiune pe râul Volga în butoaie de 30 de litri.

„Medicii și serviciile noastre sociale continuă să ofere toată asistența necesară victimelor”, a dat asigurări el.

Potrivit presei locale, cidrul a conținut cantități letale de metanol, care este mult mai toxic decât etanolul folosit în băuturile alcoolice care pot fi consumate.

Guvernatorul rus a mai spus că autoritățile sunt în curs de a confisca bunurile afectate.

Rusia a înăsprit reglementările privind producția și comercializarea de lichide ce conțin cantități ridicate de etanol după ce 77 de persoane au murit în Siberia în 2016 din cauza consumării unor băuturi alcoolice contrafăcute. Însă consumul de alcool produs în casă rămâne o problemă semnificativă în țară.

Într-un incident separat din urmă cu doi ani 29 de persoane au murit după ce au consumat băuturi alcoolice produse local care au conținut metanol. Incidentul a avut loc în orașul Ekaterinburg.

În luna septembrie a anului trecut președintele Vladimir Putin le-a transmis mai multor guvernatori că trebuie să extindă lupta împotriva dependenței de alcool, afirmațiile președintelui rus fiind primite cu surprindere la momentul respectiv în condițiile în care el a vorbit rareori despre această problemă în trecut.