Şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna a anunţat marţi că se va deplasa joi la Roma pentru o întrevedere cu omologul său italian, la trei săptămâni după tensiuni provocate de o serie de afirmaţii ale ministrului francez de interne, critice la adresa şefei guvernului italian, informează AFP și Agerpres.

Catherine ColonnaFoto: Odd ANDERSEN/ AFP/ Profimedia

Pe 4 mai, Gerald Darmanin a declarat că Giorgia Meloni este „incapabilă să rezolve problemele de ţin de migraţie pentru care ea a fost aleasă”. Aceste afirmaţii au suscitat furie în Italia şi şeful diplomaţiei italiene Antonio Tajani şi-a anulat la acea dată întrevederea cu Catherine Colonna prevăzută să aibă loc în aceiaşi zi la Paris.

„Mă voi deplasa în Italia după-amiaza, joi, la invitaţia omologului meu italian” Antonio Tajani, a declarat Catherine Colonna pentru canalul de televiziune France 2. Ea a apreciat că, „în mod cert”, Franţa nu este într-o situaţie de criză în relaţia cu vecinul său italian.

„Este adevărat că a existat un moment de ezitare şi de uimire în faţa afirmaţiilor care au fost făcute”, a admis ea. „De atunci, noi am clarificat lucrurile”, a adăugat aceasta.

Franța amintește de interesele comune pe care le are cu Italia

Catherine Colonna a subliniat că Italia şi Franţa au interese comune „pentru a preveni plecările şi a cere ţărilor care nu îşi supraveghează suficient coastele maritime să facă mai mult”.

Ea a dezvăluit, de asemenea, că sunt „motive să se spere la o mai bună cooperare între ţări europene pentru a lupta împotriva traficului şi a preveni plecările” de migranţi.

„Italia se confruntă într-adevăr cu o puternică presiune a migraţiei care trece în principal prin Marea Mediterană, prin urmare noi dorim să avem o mai bună cooperare cu Italia”, a continuat ea, adăugând că aceasta s-ar putea face „în comun cu Uniunea Europeană”.

Întrebată despre posibila vizită a Giorgiei Meloni care era preconizată pentru iunie la Paris, Colonna a spus:

„Cred că se încearcă fixarea unei date, însă mai e de văzut”. Nu în ultimul rând, ea a amintit că şefa guvernului italian a fost „aleasă de poporul italian”. Din acest motiv, ea apreciază că nu este oportun să vină cu comentarii „asupra unui lider sau altuia al unei ţări democratice vecine şi prietene”.