Şefa guvernului italian Giorgia Meloni „este incapabilă să rezolve problemele privind migraţia” ale Italiei, ţară ce se confruntă cu o „foarte gravă criză a migraţiei”, a afirmat joi ministrul de interne al Franţei, Gerald Darmanin, citat de AFP și Agerpres.

Giorgia MeloniFoto: Francesco Fotia-AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Doamna Meloni, guvernul de extremă dreapta ales de prietenii doamnei (Marine) Le Pen, este incapabilă să rezolve problemele privind migraţia pentru care a fost ea aleasă”, a declarat Darmanin.

Ministrul francez a făcut aceste afirmaţii la postul de radio RMC, întrebat despre declaraţiile preşedintelui partidului Adunarea Naţională (RN, extrema dreaptă franceză), Jordan Bardella, referitoare la situaţia privind migraţia la frontiera franco-italiană.

„Da, există un aflux de persoane migrante şi mai ales minori” în sudul Franţei, a recunoscut Gerald Darmanin, care pune situația pe seama vecinului italian.

„Adevărul este că în Tunisia (...) există o situaţie politică ce face ca mulţi copii să meargă prin Italia şi că Italia este incapabilă (...) să gestioneze această presiune a migraţiei”, a subliniat ministrul francez.

„Meloni este ca (lidera extremei drepte în Franţa, Marine) Le Pen, ea a fost aleasă pentru (sloganul) 'veţi vedea ce veţi vedea' şi apoi ceea ce vedem este că (imigraţia) nu se opreşte şi că aceasta se amplifică”, a continuat Darmanin.

Continuă tensiunile dintre Franța și Italia pe subiectul migrației

Potrivit Ministerului de Interne italian, peste 36.000 de persoane au sosit pe Marea Mediterană în Italia anul acesta, comparativ cu circa 9.000 în timpul aceleiaşi perioade din 2022.

Tema migrației este un subiect de dispute între Franța și Italia de ani de zile, președintele Emmanuel Macron rechemându-l temporar în 2019 pe ambasadorul Parisului de la Roma din cauza a ceea ce a descris „atacurile fără precedent” de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial ale politicienilor de extrema dreapta, aflați la guvernare, împotriva țării sale.

Relațiile dintre guvernul lui Macron și cel al Giorgiei Meloni nu sunt la fel de reci precum se așteptau unii analiști politici, executivele de la Paris și Roma ajungând în luna februarie a acestui an la un acord pentru a transfera sistemul de apărare aeriană „MAMBA” Ucrainei în contextul invaziei rusești.

Însă problema migranților ilegali, un subiect delicat pentru politicienii din ambele țări, continuă să nască tensiuni, un război al declarațiilor între guvernul francez și cel italian izbucnind și în luna noiembrie a anului trecut.

Franța acuză Italia că nu face suficiente lucruri pentru a opri migrația ilegală de peste Marea Mediterană știind că o mare parte a migranților urmăresc doar să tranziteze țara, în timp ce Roma acuză Parisul și alte state vecine că este lăsată să suporte singură costurile legate de gestionarea situației.