Doar 8,8% dintre alegătorii tunisieni au votat la alegerile parlamentare de sâmbătă, au anunțat autoritățile, după ce majoritatea partidelor politice au boicotat scrutinul, considerându-l o mascaradă menită să consolideze puterea președintelui Kais Saied.

Kais SaiedFoto: Fethi Belaid / AFP / Profimedia Images

Cifra privind prezența la urne este sub rata inflației de 9,8% din noiembrie, subliniind presiunile economice care i-au făcut pe mulți tunisieni să fie dezamăgiți de politică și furioși pe liderii lor, remarcă Reuters

Principala coaliție de opoziție, Frontul Salvării, a afirmat că prezența foarte scăzută la urne înseamnă că Saied nu are legitimitate și ar trebui să demisioneze, făcând apel la „proteste masive și sit-in-uri".

„De ce ar trebui să votez?”

Un alt partid important, Partidul Constituțional Liber, condus de Abir Moussi, care este un susținător al fostului președinte Zine El Abidine Ben Ali, i-a cerut președintelui Saied să demisioneze.

„Facem apel la anunțarea postului vacant în funcția de președinte și la convocarea de alegeri prezidențiale anticipate... peste 90% dintre tunisieni au respins planul lui Saied", a declarat Moussi.

„De ce ar trebui să votez? ... Nu sunt convins de aceste alegeri", a declarat Abdl Hamid Naji, în timp ce stătea lângă o secție de votare sâmbătă dimineața.

„La alegerile precedente, am fost primul care a ajuns... Dar acum nu mă mai interesează".

Cum s-a ajuns aici

Alegerile au loc la 12 ani de la ziua în care vânzătorul de legume Mohamed Bouazizi și-a dat foc într-un act de protest care a declanșat Primăvara Arabă și a adus democrația în Tunisia.

Însă această moștenire democratică a fost pusă tot mai mult sub semnul întrebării de schimbările politice făcute de Saied de când a desființat parlamentul anterior, în iulie 2021 și a trecut la guvernare prin decret, acumulând tot mai multă putere.

Saied, un fost profesor de drept care era un independent politic atunci când a fost ales președinte în 2019, a elaborat o nouă constituție în acest an, diluând puterile parlamentului pentru a-l subordona președinției.

Președintele și-a prezentat schimbările ca fiind necesare pentru a salva Tunisia de ani de paralizie politică și stagnare economică, iar sâmbătă dimineața a îndemnat alegătorii să participe la alegeri.

Cu toate acestea, puțini tunisieni cu care Reuters a vorbit în ultimele săptămâni s-au declarat interesați, considerând că noul parlament este irelevant, iar votul este o distragere a atenției de la criza economică care le distruge viața.

Proteste anemice, opoziție fragmentată

Luând cuvântul sâmbătă târziu, șeful Frontului Salvării din opoziție, Nejib Chebbi, a cerut o tranziție politică, cu alegeri prezidențiale și un dialog național.

Protestele împotriva lui Saied au adunat uneori peste 10.000 de manifestanți, dar de cele mai multe ori au fost de ordinul sutelor, iar opoziția rămâne fragmentată.

Întrebările legate de legitimitate ar putea deveni o problemă pentru președinte în timp ce guvernul său se luptă cu implementarea unor reforme economice nepopulare, cum ar fi reducerea subvențiilor, pentru a asigura un plan internațional de salvare a finanțelor statului.

Economia s-a redus cu peste 8% în timpul pandemiei COVID-19, iar redresarea a fost lentă.

Unele produse alimentare de bază și medicamente au dispărut de pe rafturi, iar tot mai mulți tunisieni riscă o traversare ilegală a a Mediteranei pentru a căuta o nouă viață în Europa.