Ministrul italian de Externe Antonio Tajani şi-a anulat joi vizita la Paris după ce ministrul francez de Interne Gerard Darmanin a declarat că șefa cabinetului italian, Giorgia Meloni, este incapabilă să oprească migrația ilegală care afectează ambele țări, relatează Reuters și Agerpres.

Giorgia Meloni alaturi de Antonio Tajani, ministrul sau de ExterneFoto: Cecilia Fabiano Cecili / LaPresse / Profimedia Images

Tajani a afirmat că reprezentantul guvernului Franţei a insultat Italia prin aprecierile negative la adresa premierului Giorgia Meloni.

Darmanin declarase postului de radio RMC că Meloni, şefa guvernului de la Roma, este „incapabilă să rezolve problemele migraţiei pentru care a fost aleasă”.

El a acuzat-o pe politiciana italiană că şi-a „minţit” alegătorii că poate pune capăt crizei.

Ştiri despre comentariile lui au apărut în timp ce Tajani se pregătea să plece spre Paris, unde urma să se întâlnească cu omoloaga sa franceză, Catherine Colonna. Vizita urma să amelioreze relaţiile bilaterale, care deveniseră în ultima vreme tot mai dificile.

Franţa a publicat rapid o declaraţie prin care încerca să asigure Italia de disponibilitatea pentru cooperare, însă Tajani nu a mai luat avionul spre Paris.

Ministrul italian a scris pe Twitter că „insultele la adresa guvernului şi a Italiei pronunţate de ministrul @GDarmanin sunt inacceptabile. Asta nu este în spiritul în care trebuie abordate problemele europene comune”.

Migrația ilegală provoacă o nouă dispută la nivel înalt între Franța și Italia

O altă sursă, din aparatul guvernului francez, a dezvăluit că se încearcă găsirea unei modalităţi de a retracta cele spuse de ministru.

Potrivit Ministerului de Interne italian, peste 36.000 de persoane au sosit pe Marea Mediterană în Italia anul acesta, comparativ cu circa 9.000 în timpul aceleiaşi perioade din 2022.

Tema migrației este un subiect de dispute între Franța și Italia de ani de zile, președintele Emmanuel Macron rechemându-l temporar în 2019 pe ambasadorul Parisului de la Roma din cauza a ceea ce a descris „atacurile fără precedent” de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial ale politicienilor de extrema dreapta, aflați la guvernare, împotriva țării sale.

Relațiile dintre guvernul lui Macron și cel al Giorgiei Meloni nu sunt la fel de reci precum se așteptau unii analiști politici, executivele de la Paris și Roma ajungând în luna februarie a acestui an la un acord pentru a transfera sistemul de apărare aeriană „MAMBA” Ucrainei în contextul invaziei rusești.

Însă problema migranților ilegali, un subiect delicat pentru politicienii din ambele țări, continuă să nască tensiuni, un război al declarațiilor între guvernul francez și cel italian izbucnind și în luna noiembrie a anului trecut.

Franța acuză Italia că nu face suficiente lucruri pentru a opri migrația ilegală de peste Marea Mediterană știind că o mare parte a migranților urmăresc doar să tranziteze țara, în timp ce Roma acuză Parisul și alte state vecine că este lăsată să suporte singură costurile legate de gestionarea situației.