Ultranaționalistul Sinan Ogan și-a anunțat luni sprijinul pentru președintele în exercițiu, Recep Tayyip Erdogan, în turul doi al alegerilor prezidențiale din Turcia de duminică, relatează AFP.

Recep Tayyip Erdogan se lupta cu principalul contracandidat Kemal Kilicdaroglu pentru a ramane la putereFoto: Ozan KOSE / AFP / Profimedia

"Vom sprijini pe domnul Recep Tayyip Erdogan în turul doi. Îi invit pe alegătorii noștri care ne-au votat în primul tur să-l susțină pe domnul Erdogan în turul doi", a declarat la Ankara Ogan, care s-a clasat al treilea în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Cu 5,2% din voturi strânse în primul tur de scrutin din 14 mai, acest disident al partidului de extremă dreapta MHP, a fost curtat de ambii finalişti ai alegerilor.

Erdogan a câștigat 49,5% din voturi, iar adversarul său, social-democratul Kemal Kiliçdaroglu, 44,9%, adică o diferență de 2,5 milioane de voturi între cei doi, în primul tur de scrutin.

„Negocierile noastre s-au desfășurat în jurul următoarelor principii: lupta împotriva terorismului; va fi stabilit un calendar pentru returnarea refugiaților; și instituțiile statului turc vor fi consolidate”, a spus el.

Ce înseamnă pentru Kiliçdaroglu anunțul lui Ogan

Victoria adversarului Kiliçdaroglu, care părea posibilă înainte de 14 mai, pare mai compromisă ca niciodată.

Liderul Partidului Popular Republican (CHP), fondat de Mustafa Kemal Atatürk, Kemal Kiliçdaroglu conduce o coaliție de șase partide.

De asemenea, se bucură de sprijinul principalului partid pro-kurd HDP, care a făcut dificilă asocierea cu Sinan Ogan, chiar dacă acesta din urmă neagă că este „anti-kurd”.

Rămâne de văzut care candidat va primi voturile celor 2,8 milioane de voturi strânse de Ogan, parte din electoratul căruia intenționa să-i întoarcă spatele domnului Erdogan, aflat la putere de douăzeci de ani.

Kiliçdaroglu a reacționat imediat pe Twitter, denunțând „pe cei care vând această frumoasă patrie”.

„Venim să salvăm această țară de terorism și refugiați”, a spus el, făcând apel la „cei opt milioane de cetățeni care nu s-au prezentat la vot (pe 14 mai) și toți tinerii noștri”.

Candidatul promisese că va trimite înapoi cei peste 3,7 milioane de refugiați sirieni de îndată ce va fi ales.

Cine este Sinan Ogan

După primul tur, Sinan Ogan s-a declarat „deschis dialogului”.

Șeful statului, care l-a întâlnit vineri la Istanbul, a făcut cunoscut că nu are nevoie de sprijinul său pentru a câștiga un al treilea mandat.

Sinan Ogan atribuie succesul său relativ „naționaliștilor turci, kemaliștilor, tinerilor”, a declarat el pentru AFP.

Ei „ne găsesc moderni”, „ne văd reprezentanți ai noii politici”, „mai intelectuali”, a afirmat el.

El a adăugat că alegătorii săi „s-au săturat de vechile fețe ale politicii”, începând cu cele ale lui Recep Tayyip Erdogan, 69 de ani, și Kemal Kiliçdaroglu, 74 de ani, la conducerea CHP din 2010.

Fiu de țăran, crescut în provincia Igdir (est) înainte de a studia dreptul și științe politice în Turcia și apoi la Moscova, Sinan Ogan se prezintă ca un apărător tradițional al Turciei.

El afișează un naționalism laic, fidel principiilor părintelui fondator al Turciei moderne și al partidului CHP, Mustafa Kemal Atatürk, care îl deosebește de partidul islamo-conservator AKP al lui Erdogan, care susține islamul politic.