Partidul de dreapta al premierului Kyriakos Mitsotakis este în frunte la alegerile legislative de duminică din Grecia, conform sondajelor la ieşirea de la urne, însă acest rezultat, dacă va fi confirmat, ar putea anunţa dificultăţi în formarea unui guvern stabil, relatează AFP.

Kyriakos MitsotakisFoto: Angelos Tzortzinis / DPA / Profimedia

Partidul Noua Democraţie, la putere de patru ani, este creditat cu 36-40% din voturi.

Partidul de stânga Syriza, al fostului prim-ministru Alexis Tsipras, ar fi obţinut între 25% şi 29% din voturi. Syriza a guvernat ţara în perioaada 2015-2019, în plină criză financiară.

Partidul socialist Pasok este creditat cu 9,5-12,5%, relatează News.ro citând AFP.

Campania electorală, considerată monotonă, s-a încheiat vineri seară la poalele Acropole, unde Kyriakos Mitsotakis, în vârstă de 55 de ani, le-a cerut alegătorilor un nou mandat de patru ani pentru a continua construcţia unei „noi Grecii”.

În același timp, rivalul său Alexis Tsipras a prezis încheierea „coşmarului” duminică şi a acuzat guvernul că a derulat o politică economică care a făcut ca „clasa de mijloc să trăiască cu cupoane” alimentare.

Tsipras vrea să revină la conducerea ţării după un prim mandat din 2015 până în 2019, marcat de o încleştare cu Uniunea Europeană şi apoi de capitularea sa în timpul negocierilor pentru salvarea Greciei de criza financiară.

De luni de zile, sondajele îl creditează cu un avans confortabil pe liderul conservator al formaţiunii Noua Democraţie (ND), între 5 şi 7 puncte procentuale.

ND a fost creditată cu 32,7% din intenţiile de vot, iar Syriza cu 26%, potrivit unui sondaj efectuat de societatea Arco joi. Iar e locul al treilea, partidul socialist Pasok-Kinal, creditat cu 8,3% din sufragii.

Un asemenea rezultat nu i-ar permite însă dreptei să guverneze singură, iar Kyriakos Mitsotakis a exclus formarea unei coaliţii, într-o ţară în care cultura politică nu se bazează pe compromis.

În caz de imposibilitate a alcătuirii unei majorităţi guvernamentale, ceea ce numeroşi analişti prezic, un nou scrutin ar urma să fie convocat la sfârşitul lui iunie sau începutul lui iulie.

Referințe: