Guvernul Marii Britanii a dezvăluit joi suma cheltuită în total cu funeraliile reginei Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria Regatului Unit, relatează Reuters.

Sicriul reginei Elisabeta a II-aFoto: Daniel Leal / AFP / Profimedia Images

Potrivit Trezoreriei de la Londra, toate departamentele guvernamentale au cheltuit la un loc 161,7 de milioane de lire sterline (aproximativ 186,31 de milioane de euro) cu funeraliile fostului suveran și evenimentele legate de acesta.

Înmormântarea care a avut loc pe 19 septembrie a fost precedată de o perioadă de doliu național care a inclus depunerea trupului neînsuflețit al reginei la Catedrala Westminster din Londra pentru ca publicul să își poată lua rămas-bun.

Înainte ca sicriul acesteia să fie mutat la Londra el a fost expus și la catedrala din Edinburgh.

Deși guvernul de la Londra nu a prezentat deocamdată date oficiale în acest sens, se estimează că încoronarea regelui Charles al III-lea a costat între 50 şi 100 de milioane de lire sterline (57 - 114 milioane de euro), dublu față de suma cheltuită pentru celebrările ocazionate de urcarea pe tron a mamei sale în 1953.

Popularitate în declin pentru monarhia britanică

Costurile suportate de statul britanic cu monarhia au revenit în atenția publică după stingerea din viață a reginei în condițiile în care fiul său se bucură de o popularitate mult mai scăzută comparativ cu mama sa răposată.

Un sondaj de opinie efectuat înainte de încoronarea lui Charles arăta că doar 58% din britanici mai susțin monarhia ca formă de guvernământ, procentele scăzând vertiginos în rândul generațiilor mai tinere.

Un alt sondaj realizat la mijlocul lunii aprilie a arătat că aproape două treimi dintre britanici nu au fost interesaţi de încoronarea regelui, ce urma să aibă loc pe 6 mai.

În rândul tinerilor, 59% au răspuns că sunt de părere că regele Charles este „deconectat” de la vieţile supuşilor săi, un sentiment împărtăşit de 45% dintre britanici.

În plină criză privind costul vieţii şi o inflaţie ridicată, unii respondenţi au criticat costul organizării unui eveniment precum o încoronare, marcat de fast.