Aproximativ 500 de șefi de stat și demnitari străini vin la Londra pentru o reuniune a liderilor mondiali care nu a mai avut loc de zeci de ani, potrivit BBC. Președintele american Joe Biden este așteptat să aducă un omagiu la sicriul reginei Elisabeta, duminică, la Londra, alăturându-se sutelor de mii de oameni care au trecut și-au arătat aprecierea față de monarhul britanic care s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani, notează Reuters.

Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-aFoto: Captura video

Duminică va fi probabil ultima ocazie pentru ca publicul să treacă pe la catafalcul suveranei, sicriul rămânând expus în Westminster Hall până în zorii zilei de luni, înainte de funeraliile de stat de la Westminster Abbey, potrivit Agerpres.

URMĂREȘTE LIVE AICI CEREMONIILE DE ÎNMORMÂNTARE A REGINEI ELISABETA A II-A

Preşedintele american, Joe Biden, a ajuns la Londra sâmbătă seara împreună cu soţia sa, Jill, și va participa duminică împreună cu regele Charles al III-lea și zeci de lideri mondiali și membri ai familiei regale pentru o recepție înainte de înmormântarea de stat a reginei Elisabeta a II-a, care va avea loc luni.

23:15 Invitați controversați și protocol: Bătaia de cap diplomatică de la funeraliile Elisabetei a II-a

ute de demnitari străini și membri ai familiei regale sunt așteptați luni la Londra pentru funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a, o bătaie de cap în materie de securitate și diplomație, între privilegiile acordate unora și invitații controversați, scrie AFP.

22:42 VIDEO Marea Britanie: Minut de reculegere pentru regina Elizabeta

Marea Britanie a respectat, duminică seară, de la ora locală 20.00, un minut de reculegere în memoria reginei Elizabeta a II-a, numit “Moment Naţional de Reflecţie”.

21:35 Prințesa de Wales, Kate, a primit-o în audiență pe prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, înainte de înmormântarea Reginei.

Evenimentul a avut loc la scurt timp după ce soția președintelui Volodimir Zelenski s-a recules la sicriul reginei Elisabeta a II-a de la Westminster Hall

19:55 Preşedintele american Joe Biden s-a recules duminică la sicriul reginei Elisabeta a II-a la Londra

19:00 Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei și Regina Silvia a Suediei au venit catafalcul Reginei

18:57Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a trecut pe la catafalcul suveranei din Westminster Hall

18:50Regele Felipe al Spaniei și regina Letizia au ajuns la Westminster Hall

16:27Prințul Andrew a adus un omagiu mamei sale, Regina Elisabeta a II-a.

  • „Dragă mami, mamă, majestate, trei în una
  • „Majestatea Voastră, a fost o onoare și un privilegiu să vă slujesc. Mamă - a națiunii, devotamentul și slujirea ta față de națiunea noastră sunt unice și singulare; poporul tău își arată dragostea și respectul în atâtea moduri diferite și știu că vrei să le onorezi respectul.
  • „Mami, dragostea ta pentru un fiu, compasiunea ta, grija ta, încrederea ta pe care o voi prețui pentru totdeauna. Consider înțelepciunea și cunoștințele tale infinite, fără granițe sau limitări”.
  • „Îmi vor lipsi de cunoștințele, sfaturile și umorul dumneavoastră”
  • „...te voi ține pentru totdeauna aproape de inima mea cu cea mai profundă iubire și recunoștință și voi păși cu bucurie în viitor cu tine ca ghid.”

16:20Autoritățile britanice au anunțat că timpul de așteptare la catafalcul reginenei este de 11 ore și jumătate și roagă populația să nu se mai deplasez spre Westminster Hall deoarece duminică se va lua decizia de a nu mai permite oamenilor să se așeze la coadă, informează The Guardian.

15:31 Big Ben va semnala începutul minutului de reculegere la ora 20.00 în onorea reginei Elisabeta a II-a.

De asemenea, Big Ben va bate luni în fiecare minut, în timp ce procesiunea funerară se va îndreapta de la Westminster Hall spre Abbey pentru slujbă, informează The Guardian.

14:56Printre oficialii care au mers la Westminster Hall duminică dimineață s-au numărat președintele Irlandei, Michael D Higgins și soția sa Sabina, alături de premierul irlandez Micheál Martin, care au adus un omagiu reginei Elisabeta a II-a, relatează The Guardian.

14:35Britanicii și-au pus în vânzare brățările cu numărul de ordine din coloana care așteaptă să aducă un ultim omagiu reginei Elisabeta a II-a, notează BBC. eBay a anunțat că a scos anunțurile privind aceste vânzări deoarece contravin politicilor companiei. Unele persoane au încercat să facă bani din vânzarea brățărilor, care au atras în unele cazuri oferte de câteva mii de lire sterline.

14:05 Liderii mondiali care se află la Londra pentru a participa la funeraliile reginei Elisabeta a II-a semnează în cartea de condoleanțe de la Lancaster House, potrivit The Guardian.

13:20Discursul reginei consoartă Camilla va fi difuzat cu puțin timp de momentul de reculegere care va fi ținut în toată Marea Britanie duminică la ora 20:00.

12:47Prințul Charles al III-lea se va întâlni duminică cu premierul britanic Lizz Truss și cu prim-miniștrii regatelor, printre care se numără premierul Tuvalu, Kausea Natano, prim-ministrul din Antigua și Barbuda, Gaston Browne, și prim-ministrul din Papua Noua Guinee, James Marape, potrivit The Guardian.

Duminică după-amiază, regele și regina consoartă vor oferi o recepție pentru șefii de stat și oficialii care au venit la Londra pentru funeraliile reginei.

11:53 Operațiune de proporții la funeraliile reginei Elisabeta a II-a. 10.000 de persoane, inclusiv soldați, marinari și aviatori, sunt implicate în acest eveniment istoric, a apreciat amiralul Sir Tony Radakin, care ajută la executarea planificărilor care au fost făcute de multă vreme, transmite BBC.

11:15 Guvernul britanic a făcut precizări privind ceremoniile de la funeraliile de stat de luni, transmite The Guardian.

”La ora 10.44, sicriul reginei va fi mutat de la Palatul Westminster la Westminster Abbey. Două mii de invitați sunt așteptați să asiste la ceremonie, care va începe la ora 11.00 și va fi urmată de două minute de reculegere națională la ora 11.55.

O procesiune publică va începe la ora 12.15, în timp ce sicriul Majestății Sale se va deplasa de la Westminster Abbey la Wellington Arch din Londra”, a anunțat executivul de la Londra.

10:45 Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, şi ASR Principele Consort participă, duminică, la Palatul Buckingham, la recepţia de Stat, oferită de Regele Charles al III-lea şi de Majestatea Sa Regina Consort, informează Familia Regală a României, notează Agerpres.

Sursa citată precizează că, în cursul serii, Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu, împreună cu Principesa Elena şi soţul său, Alexander Nixon, se vor închina la catafalcul Reginei Elisabeta a II-a, la Parlamentul Britanic, în Westminster Hall.

10:27 Omagiu adus Reginei Elisabeta a II-a în inima Transilvaniei

Ambasadorul britanic Andrew Noble şi membri ai comunităţii din Viscri, judeţul Braşov, vor aduce duminică un ultim omagiu Majestăţii Sale Reginei Elisabeta a II-a în incinta "Casei Albastre", deţinută de actualul suveran, Majestatea Sa Regele Charles al III-lea.

"Duminică, 18 septembrie, în seara dinaintea Funeraliilor de Stat, guvernul britanic a invitat publicul să participe la un Moment Naţional de Reculegere pentru a reflecta asupra vieţii şi moştenirii Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a. Acest moment va fi marcat şi în România, duminică, 18 septembrie, la 20.00 ora locală, de către ambasadorul britanic Andrew Noble şi membri ai comunităţii dornici să aducă un ultim omagiu Majestăţii Sale Reginei Elisabeta a II-a în satul Viscri din judeţul Braşov, în incinta binecunoscutei 'Case Albastre', deţinută de actualul suveran, Majestatea Sa Regele Charles al III-lea", a informat Ambasada Marii Britanii.

-----

Sicriul reginei se află de miercuri în istoricul Westminster Hall, iar oameni din toate categoriile sociale și din întreaga lume au trecut pe lângă el într-un flux constant și emoționant, mulți dintre ei stând la coadă peste noapte, iar alții chiar și 24 de ore.

"Moștenirea ei va fi mare în paginile istoriei britanice și în povestea lumii noastre", a declarat Biden într-un mesaj după aflarea veștii morții reginei, la 8 septembrie.

Premierul canadian Justin Trudeau, premierul australian Anthony Albanese și premierul neozeelandez Jacinda Ardern au adus deja un ultim omagiu în fața sicriului reginei.

Marea Britanie a găzduit o serie de ceremonii emoționante, atent coregrafiate, în cele 10 zile care au urmat decesului reginei Elisabeta a II-a, reflectând tradițiile și fastul familiei regale britanice, a cărei descendență se întinde pe aproape 1.000 de ani.