Regina Elisabeta a II-a a fost înmormântată luni seară la Castelul Windsor, ultima etapă a unei zile de funeralii grandioase, a anunțat familia regală într-un comunicat.

Înmormantarea Reginei Elisabeta a II-a Foto: Lafargue Raphael/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rămășițele Elisabetei, care a murit săptămâna trecută la 96 de ani, după 70 de ani de domnie, au fost puse împreună cu cele ale soțului ei Philip, care a murit în 2021, la Memorialul George al VI-lea din Capela St George din castel.

Marea Britanie, liderii lumii și membrii caselor regale din întreaga lume și-au luat rămas bun de la Regina Elisabeta, ultima figură impunătoare a epocii sale, în cadrul unor funeralii de stat cu un fast impresionant.

Cele mai importante informații de la funeraliile celui mai longeviv monarh al Marii Britanii, LIVETEXT:

23:20Regina Elisabeta a II-a a fost înmormântată la Windsor (Familia Regală)

22:35 Membrii Familiei Regale, în frunte cu Regele Charles al III-lea, au revenit, luni seară, la capela St George de la Windsor, pentru slujba privată de înmormântare a Reginei Elizabeth II.

Detallile ceremoniei nu au fost dezvăluite, Palatul Buckingham numindu-o ”un eveniment de familie profund personal”.

21:00 O scurtă sinteză a evenimentelor zilei

  • Regina Elisabeta a II-a a fost înmormântată luni seară la Castelul Windsor, ultima etapă a unei zile de funeralii grandioase, a anunțat familia regală într-un comunicat.
  • Rămășițele Elisabetei, care a murit săptămâna trecută la 96 de ani, după 70 de ani de domnie, au fost puse împreună cu cele ale soțului ei Philip, care a murit în 2021, la Memorialul George al VI-lea din Capela St George din castel.
  • Un ultim omagiu public pentru regina Elisabeta a fost adus luni după-amiază în capela gotică St George's din Castelul Windsor, "unde s-a rugat atât de des", scrie AFP.
  • După funeraliile grandioase de la Westminster Abbey și un drum lung de la abație, sicriul regretatei suverane în vârstă de 96 de ani a ajuns la castel în aplauzele și lacrimile unei mulțimi uriașe care se strânsese încă de dimineață în jurul reședinței regale, unde suverana a locuit cea mai mare parte a timpului de la pandemia de Covid.
  • Urmată de regele Charles al III-lea și de ceilalți trei copii ai reginei, precum și de prințul moștenitor William și de fratele său Harry, mașina mortuară și-a croit drum pe aleile impecabile ale castelului, printre peluze proaspăt cosite, unele dintre ele acoperite cu coroane de flori trimise de regele Spaniei și de președintele francez.
  • Purtate de grenadieri care renunțaseră pentru această ocazie la celebrele lor căciuli de blană, rămășițele suveranului au urcat treptele Capelei Sfântul Gheorghe. Apoi a traversat naosul, plin de o audiență atentă, unii înclinându-și capetele în semn de respect, pe cântecele unui cor bărbătesc, înainte de a ajunge la catafalcul drapat în catifea purpurie.
  • În primele cuvinte rostite sub impunătorul arc în formă de evantai, decanul de la Windsor, David Conner, a adus un omagiu "rodului unei vieți întregi de servicii aduse națiunii, Commonwealth-ului și lumii".
  • "Aici, în Capela Sfântul Gheorghe, unde s-a rugat atât de des", a reamintit decanul, monarhul, care a domnit timp de 70 de ani, șapte luni și două zile, a dorit să aibă loc o ultimă ceremonie, mai intimă - cu circa 800 de persoane - decât cea grandioasă organizată dimineața la Westminster Abbey, în prezența a numeroși șefi de stat și capete încoronate.
  • Au urmat cântece și rugăciuni, înainte ca reverendul Kenneth Mackenzie să aducă un omagiu prin rugăciune "vieții de serviciu, de iubire și de credință" a Elisabetei a II-a.

19:30 Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a fost coborât în cripta regală din Capela St George de la Castelul Windsor, unde va fi înhumată.

Pe lespedea de marmură a mormântului ei va fi gravat: „Elizabeth II 1926-2022”.

18:59Slujba religioasă, extrem de emoționantă, s-a încheiat, fiind ultimul eveniment public din cadrul funeraliilor celui mai longeviv monarh al Marii Britanii.

Membrii familiei regale - inclusiv regele Charles al III-lea - părăsesc capela și vor merge la Castelul Windsor. Dar la 19:30 în această seară, familia regală se va întoarce la capelă pentru înmormântarea reginei.

18:46Coroana, globul suveranului și sceptrul - simbolurile puterii și guvernării monarhului - au fost luate de pe sicriul reginei și așezate pe altar.

Lordul Chamberlain, cel mai înalt demnitar din Casa Regală, și-a rupt „Bagheta de serviciu”, semnificând sfârșitul serviciului său față de regină, și a așezat-o pe sicriu.

18:33 Slujba de la capelă a început cu interpretarea corală a Psalmului 121. De-a lungul anilor, regina a fost implicată în discuţiile despre slujba de la înmormântarea sa, dându-şi acordul asupra rugăciunilor, imnurilor şi muzicii de la funeralii.

Mare parte din muzica de la ceremonia de înmormântare a fost compusă sau aranjată de William Henry Harris, organist la capelă în perioada 1933-1961. El i-ar fi predat viitoarei regine lecţii de pian pe vremea când era o mică prinţesă.

18:11Sicriul reginei este dus în Capela St George.

La Capela St George din castel va avea loc o ceremonie religioasă la care vor participa aproximativ 800 de invitaţi.

Regina va fi înmormântată la ora locală 19:30 la capela memorială regele George al VI-lea, aflată lângă capela principală St. George. La capela St. George au fost înmormântaţi prinţul Philip, tatălui reginei, bunicul său, George al V-lea şi străbunicul său, Edward al VII-lea.

Prinţul Philip, care a murit în 9 aprilie 2021, a fost înhumat în cripta "Royal Vault", pentru a putea fi îngropat alături de regină.

Regina şi soţul său, prinţul Philip, au devenit membri ai Ordinului Jartierei - cel mai înalt ordin cavaleresc din Marea Britanie - la capela St. George, în 1948.

17:57 Cortegiul funerar ajunge la Castelul Windsor, fiind așteptat la intrare de către Regele Charles al III-lea și cei trei frați ai săi, care s-au alăturat procesiunii prin curtea palatului.

17:51Îndrăgiții câini din rasa corgi ai reginei, Muick și Sandy, așteaptă cortegiul la Castelul Windsor.

După moartea reginei, Muick și Sandy vor ajunge în casa ducelui și ducesei de York, Andrew și Sarah.

De-a lungul vieții, regina a avut peste 30 de câini din rasa corgi, toți descendenți ai primului său câine, Susan, primit cadou la 18 ani de la tatăl său, regele George al VI-lea.

De asemenea, așteaptă cortegiul funerar Emma, calul preferat al reginei.

17:45 Imagini de la procesiunea spre Castelul Windsor:

17:11 Cortegiul funerar a ajuns la Windsor și parcurge pe jos cei aproape cinci kilometri pe Long Walk, aleea care duce la reşedinţa regală în care suverana îşi petrecea cea mai mare parte din timp.

La ora locală 16:00 (15:00 GMT), va avea loc ceremonia religioasă la Capela St George din castel, un loc obişnuit pentru botezuri, nunţi şi înmormântări regale. La ora locală 19:30 (18:30 GMT), regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată alături de prinţul Philip în cripta capelei.

16:47Strănepoții Reginei, Prințul George, în vârstă de 9 ani, și Prințesa Charlotte, în vârstă de 7 ani, s-au alăturat celorlalți membri ai familiei regale la funeraliile de stat.

16:43Mii de persoane s-au adunat și în faţa ecranelor montate pentru a urmări funeraliile de stat ale reginei Elisabetei a II-a în sălile de aşteptare din aeroporturi, în parcuri, pub-uri sau pieţe.

Sute de oameni au urmărit funeraliile în Catedrala din Manchester, în timp ce la Birmingham, oamenii s-au adăpostit de ploaie sub copertine în Centenary Square din oraş. În faţa primăriei din Belfast, oamenii s-au ridicat în picioare pentru a intona imnul naţional. Pe aeroportul Gatwick, la sud de Londra, pasagerii au urmărit funeraliile pe ecrane în sălile de aşteptare.

15:50Cortegiul funerar se îndreaptă acum spre Windsor, unde la ora 16.00 va avea loc o slujbă la Capela St George, la care sunt așteptate în jur de 800 de persoane.

15:35Sicriul Reginei a fost transferat de pe afetul de tun într-o mașină mortuară, la Wellington Arch.

Cortegiul a ajuns la Wellington Arch - unul dintre cele mai cunoscute repere ale Londrei -, după o procesiune de aproximativ 45 de minute. Mașina mortuară își continuă traseul spre Castelul Windsor, în aplauzele mulțimii adunate pe traseu.

15:30Mesajul postat pe Twitter de președintele Klaus Iohannis, după ce a participat la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a.

Procesiune prin centrul Londrei, în prezența a sute de mii de oameni

15:20Cortegiul funerar a trecut pe lângă Palatul Buckingham, care a fost principala reședință a Reginei Elisabeta a II-a timp de 67 de ani, de la încoronarea monarhului și până la începutul pandemiei, în 2020. A fost locul unde regina a devenit mamă, locul de naștere al lui Charles și al fiilor ei mai mici, Andrew și Edward.

Mii de oameni adunați în fața palatului au aplaudat.

14:47Membrii personalului de la Palatul Buckingham s-au aliniat în fața clădirii pentru a-i aduce un omagiu reginei.

14:36Imagini impresionante de pe traseul procesiunii prin centrul Londrei, spre Castelul Windsor, unde va fi înmormântată regina.

14:10A început o nouă procesiune - sicriul părăsește Westminster Abbey, fiind dus la Castelul Windsor, în afara Londrei, unde Elisabeta a II-a va fi înmormântată, în cadrul unei ceremonii private, în capela Regele George al VI-lea, alături de soţul său, ducele de Edinburgh, care a murit anul trecut. Sicriul a fost scos din abaţie în timp ce Big Ben, celebrul clopot din turnul Palatului Westminster, a bătut la intervale de un minut.

În procesiune defilează membri ai forţelor armate ale Regatului Unit şi ale ţărilor din Commonwealth, reprezentanţi ai poliţiei britanice şi ai serviciului public de sănătate (NHS). Zeci de mii de oameni se află pe traseul cortegiului.

"Ne vom întâlni din nou"

14:01 Ceremonia religioasă de la Westminster Abbey s-a terminat. La finalul acesteia au fost ținute două minute de reculegere.

"Într-un discurs cunoscut, rostit cu ocazia împlinirii vârstei de 21 de ani, Majestatea Sa a spus că întreaga ei viaţă va fi dedicată în slujba naţiunii şi a Commonwealth-ului (organizaţie care reuneşte fostele colonii britanice - n.r.). Rareori o promisiune a fost atât de bine respectată", a spus în predica sa Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane.

"Oamenii care iubesc să se afle în slujba poporului sunt rari pe parcursul unei vieţi. Liderii care iubesc să se afle în slujba poporului sunt încă şi mai rari. Însă în toate situaţiile cei care îşi servesc poporul vor fi iubiţi şi vor rămâne în amintirile oamenilor, în timp ce aceia care se agaţă de putere şi de privilegii sunt uitaţi pentru totdeauna. "Cei îndoliaţi care urmează exemplul reginei şi se inspiră din încrederea şi credinţa ei în Dumnezeu pot să spună la fel ca ea: 'Ne vom întâlni din nou", a mai spus Arhiepiscopul de Canterbury. Această ultimă frază a fost rostită de Regina Elisabeta într-un celebru discurs televizat susținut de ea la începutul pandemiei de COVID-19, în aprilie 2020, când a evocat versurile unui cântec de război al interpretei Vera Lynn: "Ne vom întâlni din nou".

13:50Corul a interpretat ”The Lord’s my shepherd”, cântat și la căsătoria reginei cu ducele de Edingurgh, la Abaţia Westminster, în 1947, precum şi imnul ”O taste and see”, compus de Ralph Vaughan Williams la încoronarea reginei, în 1953.

13:24La finalul slujbei de la abaţie vor fi păstrate două minute de reculegere la nivel naţional.

Mesajul de pe biletul scris de mână pus de Regele Charles pe sicriul mamei sale

13:14 Buchetele de flori cu care este ornată abația includ și crenguțe de mirt, folosite și în buchetul de nuntă al Reginei, așa cum este tradiția regală. Westminster Abbey este locul unde regina s-a căsătorit în 1947 și a fost încoronată în 1953.

Regele Charles al Marii Britanii a lăsat în mijlocul jerbei de flori de pe sicriu un bilet scris de mână, cu mesajul: „Cu iubire și devotament, Charles R”.

12:56 Sicriul reginei a ajuns la Westminster Abbey.

Ceremonie impresionantă - sicriul reginei, dus la Westminster Abbey

12:46Sicriul de stejar, acoperit cu steagul Royal Standard şi pe care este aşezată Coroana Imperială de Stat, este dus la Westminster Abbey, într-o ceremonie impresionantă. Zeci de mii de oameni adunați pe străzi asistă la procesiune, în sunetul cimpoaielor.

Copiii Reginei - Regele Charles, Prințesa Ana, Prințul Andrew și Prințul Edward - merg în urma sicriului, aflat pe un afet de tun. În cortegiul funerar se află și prinţul George (9 ani) şi prinţesa Charlotte (7 ani), alături de părinţii lor, prinţul William şi ducesa Kate.

Marinari din Royal Navy trag cu ajutorul unor frânghii sicriul aflat pe un afet de tun, în timp ce alţii, aproximativ 142, în total, se află afla în spatele acestuia, pentru a-i frâna şi controla deplasarea.

Această tradiţie datează de la funeraliile reginei Victoria, organizate în februarie 1901. Atunci, caii care ar fi trebuit să tragă afetul de tun, ce avea o greutate de peste două tone, s-au speriat şi au intrat în panică, ameninţând să răstoarne sicriul. Prinţul Louis de Battenberg, căpitan în Royal Navy, a sugerat atunci noului rege, Edward al VII-lea, ca animalele de tracţiune să fie înlocuite cu soldaţi.

Nouă ani mai târziu, la moartea regelui Edward al VII-lea, acelaşi dispozitiv a fost pus în aplicare, devenind de atunci un nou ritual esenţial în cadrul funeraliilor regale şi naţionale.

12:40Regele Charles al III-lea a ajuns la Westminster, mergând cu mașina de la Palatul Buckingham. Charles, aflat pe bancheta din spate a mașinii, a făcut cu mâna mulțimii care aplauda.

12:39Sicriul Reginei va fi dus în scurt timp de la Westminster Hall, unde se află de miercuri după-amiază, la Westminster Abbey, pentru slujba de înmormântare.

12:18Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și soția sa, Jill, au sosit la Westminster Abbey pentru a lua parte la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a.

La Westminster Abbey a ajuns și președintele Franței, Emmanuel Macron, împreună cu soția sa, Brigitte Macron.

12:16Un clopot din Westminster Abbey - cel mai mare din cele 10 ale abației - este tras de 96 de ori, numărând anii de viață ai reginei.

11:55O staţie de metrou din Paris va purta numele reginei Elisabeta a II-a astăzi, pentru o zi, când au loc funeraliilor suveranei britanice.

11:52Părinții Prințesei Kate, Michael și Carole Middleton, se numără printre cele aproximativ 2.000 de persoane care participă la funeraliile de stat de la Westminster Abbey.

11:46Șefii de stat sosesc la Westminster Abbey, unde au fost aduși cu autocarele.

11:41Abaţia Westminster, care găzduiește luni funeraliile reginei Elisabeta a II-a, se află în centrul istoriei monarhiei britanice de aproape un mileniu, scrie AFP.

11:09Bursa de Valori din Londra s-a închis astăzi pentru tranzacționare pentru a marca moartea Reginei.

11:07 O parte din cei 2.000 de invitați la ceremonia de înmormântare au început să sosească la Westminster Abbey, încă cu două ore înainte de începerea acesteia, scrie The Guardian.Majoritatea oaspeților - nu și președintele american, Joe Biden - sunt aduși cu autocarul.

11:02Sute de demnitari străini şi capete încoronate sunt aşteptaţi luni la Londra pentru a asista la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a, un eveniment complicat din punct de vedere diplomatic şi al securităţii, marcat de privilegii acordate unora dintre participanţi şi de prezenţa unor invitaţi controversaţi, scrie AFP.

10:38Moartea Reginei Elisabeta a II-a, la vârsta de 96 de ani, a scos la iveală o combinație de tradiții și ceremonii ciudate care nu au mai fost văzute de la moartea penultimului monarh britanic, tatăl ei, George al VI-lea, în 1952, scrie The Guardian.

O astfel de tradiție va avea loc la slujba de înmormântare care se va desfășura la Capela Sf. George de la Castelul Windsor, în prezenţa a peste 800 de persoane, înaintea ceremoniei propriu-zise de înmormântare la care vor participa doar membri apropiați ai familiei. Atunci, nu vor avea acces fotografi şi nici camerameni.

În timpul slujbei, care va fi condusă de decanul Windsor, David Conner, bijutierul coroanei va îndepărta de pe sicriu Coroana imperială, globul şi sceptrul de pe sicriu şi le va aşeza pe altar, pentru a separa simbolic regina de coroana ei. De asemenea, Lordul Chamberlain, baronul Parker, fostul şef al MI5, îşi va sparga „bagheta” şi o va așeza pe sicriu, semnificând sfârşitul serviciului său în favoarea reginei.

Fotografia cu Regina Elisabeta publicată de Casa Regală Britanică în ziua înmormântării

10:15Casa Regală britanică a publicat o nouă fotografie cu Regina Elisabeta a II-a, realizată în acest an pentru a marca 70 de ani de la urcarea pe tron.

10:01Detalii despre primele funeralii de stat organizate în Marea Britanie de la cele ale fostului premier Winston Churchill, în 1965

09:57 Niciun oficial din Rusia nu a fost invitat la funeraliile reginei, Moscova susținând, prin vocea Mariei Zaharova, că acest lucru „este deosebit de blasfemiator pentru memoria Elisabetei a II” și „profund imoral”. Alte țări ce nu au primit invitații sunt Belarus, Myanmar, Siria, Venezuela și Afganistan.

09:32Cât costă funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Mobilizare fără precedent pentru securitatea evenimentului

08:30 L-a această oră s-a încheiat perioada oficială de priveghi, după patru zile în care sute de mii de oameni au stat la coadă pentru a trece pe lângă sicriul celui mai longeviv monarh britanic, în monumentalul Westminster Hall din Londra.

Aceștia, la fel ca mulți alții din întreaga lume, inclusiv președintele american Joe Biden, au dorit să-i aducă un omagiu celei care a murit la vârsta de 96 de ani, după ce a petrecut șapte decenii pe tronul britanic.

„Ați fost norocoși că ați avut-o timp de 70 de ani. Cu toții am fost", a spus Biden.

La funeralii au venit 500 de lideri ai țărilor lumii

Cu puțin timp înainte de 13.00 (ora României), sicriul de stejar, acoperit cu steagul regal și cu Coroana Imperială peste, va fi așezat pe un afet de tun și va fi tras de militari ai marinei până la Westminster Abbey pentru funeralii.

Printre cei 2.000 de participanți se vor afla aproximativ 500 de lideri mondiali, printre care Biden, împăratul Naruhito al Japoniei, vicepreședintele chinez Wang Qishan și președintele sud-african Cyril Ramaphosa.

Strănepoții reginei, prințul George, în vârstă de 9 ani, și prințesa Charlotte, în vârstă de 7 ani, cei doi copii mai mari ai actualului moștenitor al tronului, prințul William, vor fi, de asemenea, prezenți.

„În ultimele 10 zile, soția mea și cu mine am fost profund emoționați de numeroasele mesaje de condoleanțe și de sprijin pe care le-am primit din țară și din întreaga lume", a spus Charles, fiul Elisabetei și noul rege, într-un comunicat.

„În timp ce ne pregătim cu toții să ne luăm ultimul rămas bun, am vrut pur și simplu să profit de această ocazie pentru a le mulțumi nenumăraților oameni care au fost un sprijin și o mângâiere pentru familia mea și pentru mine în aceste momente de durere", a adăugat Charles.

„Cu toții am crezut că era invincibilă”

Regina Elisabeta a murit pe 8 septembrie la casa ei de vară din Scoția, Castelul Balmoral. Starea ei de sănătate era în declin, iar de luni de zile regina se retrăsese din viața publică, deși cu doar două zile înainte de moarte o numise pe Liz Truss prim-ministru.

Longevitatea sa și legătura sa inextricabilă cu Marea Britanie au fost atât de mari încât chiar și propria sa familie a considerat că decesul ei a fost un șoc. „Cu toții am crezut că era invincibilă", a spus prințul William.

Cea de-a 40-a suverană dintr-o linie genealogică care își are originea în 1066, Elisabeta a urcat pe tron în 1952, fiind primul monarh britanic din perioada post-imperială.

Ea și-a condus națiunea ce încerca să își croiască un nou loc în lume și a avut un rol esențial în apariția Commonwealth-ului, ce în prezent cuprinde 56 de țări.

Când i-a succedat tatălui său, George al VI-lea, Winston Churchill a fost primul ei prim-ministru, iar Iosif Stalin conducea Uniunea Sovietică. A întâlnit aproape toate figurile importante din politică, divertisment și sport, inclusiv pe Nelson Mandela, Papa Ioan Paul al II-lea, Beatles, Marilyn Monroe, Pele și Roger Federer.

Deși avea o înălțime de doar 1,60 m, domina încăperile cu prezența ei și a devenit o figură globală impunătoare, lăudată după ce a murit în întreaga lume, de la Paris și Washington la Moscova și Beijing. Doliu național a fost ținut chiar și în Brazilia, Iordania și Cuba, țări cu care ea nu avea prea multe legături directe.

Un milion de oameni se strâng în centrul Londrei

„Regina Elisabeta a II-a a fost, fără nicio umbră de îndoială, cea mai cunoscută figură din lume, cea mai fotografiată persoană din istorie, cea mai ușor de recunoscut, iar faptul că liderii mondiali s-au adunat la Londra pentru funeralii... spune multe despre această figură emblematică", a declarat istoricul Anthony Seldon pentru Reuters.

Responsabili din domeniul transporturilor au spus că un milion de persoane sunt așteptate în centrul Londrei pentru funeralii, în timp ce poliția a sublinait că va fi cea mai mare operațiune de securitate desfășurată vreodată în capitală.

Regele Charles, prinții William și Harry, precum și alți membri ai familiei Windsor vor merge încet în spatele sicriului în timp ce acesta va fi dus pe afetul de tun spre Westminster Abbey, acompaniați de aproximativ 200 de cimpoieri și toboșari.

Clopotul Abației Westminster - locul unde au avut loc încoronări, nunți și înmormântări ale regilor și reginelor engleze și apoi britanice timp de aproape 1.000 de ani - va bate de 96 de ori.

„Aici, unde regina Elisabeta s-a căsătorit și a fost încoronată, ne adunăm din întreaga națiune, din Commonwealth și din țările lumii, pentru a plânge pierderea noastră, pentru a ne aminti de lunga ei viață de servicii altruiste", va spune David Hoyle, decanul Westminster.