Autoritățile din Insulele Virgine Americane l-au citat pe miliardarul sud-african Elon Musk să le prezinte documente în cadrul procesului în care acuză banca de investiții JPMorgan Chase că l-au ajutat pe pedofil să își finanțeze activitățile de abuz sexual, relatează Reuters.

Elon MuskFoto: JLPPA / Bestimage / Profimedia

Citația emisă în data de 28 aprilie a ieșit la iveală după ce autoritățile din acest teritoriu ce aparține SUA din Marea Caraibelor au depus o altă cerere în care solicită citarea lui Musk prin mijloace alternative după ce nu au putut să îl găsească pe miliardar pentru a-i înmâna documentele relevante.

Autoritățile din Insulele Virgine Americane nu l-au citat pe Musk pentru a-l interoga sub jurământ iar citația emisă nu îl implică în vreo infracțiune.

Documentele depuse luni la o instanță districtuală din Manhattan afirmă însă că Jeffrey Epstein, fostul finanțist american căzut în dizgrație după descoperirea abuzurilor sale sexuale asupra unor minore, i-ar fi recomandat lui Musk să folosească serviciile JPMorgan Chase.

Într-o postare făcută luni noaptea pe Twitter, platforma social media pe care a cumpărat-o oficial în luna octombrie a anului trecut, Musk a respins ideea că ar fi acceptat sfaturi financiare de la Epstein.

„Acel cretin nu mi-a dat niciodată sfaturi cu privire la absolut nimic”, a scris el.

Epstein a murit în celula sa dintr-o închisoare din Manhattan în 2019 în urma unui suicid care a declanșat numeroase teorii ale conspirației din cauza legăturilor sale apropiate cu persoane influente de la Washington și din restul lumii.

Finanțistul se afla în detenție în așteptarea procesului în care a fost inculpat pentru agresiune sexuală asupra unor minore și trafic de carne vie.

Musk, citat într-un proces în care e implicat numele uneia dintre cele mai mari bănci de pe Wall Street

Insulele Virgine Americane acuză banca de investiții JPMorgan Chase că a ignorat semnalele de alarmă din documentele financiare privind activitățile lui Epstein pe Little St. James, o insulă privată pe care el o deținea în arhipelag.

Banca a negat deținerea oricăror informații cu privire la infracțiunile sexuale comise de Epstein.

Citația emisă de autoritățile din Insulele Virgine îi cer lui Elon Musk să le furnizeze orice documente pe care acesta le-ar putea avea despre implicarea lui Epstein în traficul de persoane și alte activități ilicite ale sale.

Citația cere de asemenea toate comunicațiile dintre Musk și JPMorgan despre Epstein, precum și cele dintre Musk și fostul finanțist. Natura legăturilor dintre Musk și Epstein rămâne neclară, atât miliardarul sud-african cât și Tesla negând vehement în 2019 că finanțistul l-ar consilia pe CEO-ul companiei auto, după apariția unor speculații în acest sens.

„Este incorect să spunem că Epstein l-ar fi sfătuit pe Musk cu privire la ceva”, a declarat la momentul respectiv un purtător de cuvânt al Tesla.

Musk este al doilea antreprenor din domeniul tech citat de Insulele Virgine Americane în acest proces, după ce mai devreme în cursul acestei luni un judecător l-a citat pe Larry Page, cofondatorul Google, fără a preciza însă detalii privind informațiile dorite de la acesta.