Rusia a organizat o paradă de tip militar cu peste 50 de vehicule, un elicopter și snowmobile conduse de bărbați îmbrăcați în uniforme asemănătoare celor militare pe Insulele Svalbard, un teritoriu norvegian aflat la jumătatea distanței dintre Norvegia continentală și Polul Nord, relatează The Barents Observer.

Parada ruseasca din Insulele SvalbardFoto: Captura video - Vkontakte

Parada organizată în urmă cu o zi, când Rusia a celebrat Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial, a avut loc pe strada principală din Barentsburg, un oraș minier rusesc din arhipelagul locuit în principal de cercetători norvegieni și mineri ruși.

Coloana a fost deschisă de mașina oficială a consulului rus din arhipelag, Andrei Cermerilo, aceasta fiind urmată de peste 50 de vehicule, printre care camioane, tractoare și snowmobile în timp ce deasupra lor a survolat un elicopter Mi8.

Imagini de la paradă au fost difuzate de către mass-media rusă de stat:

Cel puțin 10 dintre snowmobile au fost conduse de bărbați îmbrăcați în echipamente verzi care amintesc de uniformele militare.

„A arătat ca Rusia, unde data de 9 mai este sărbătorită drept cea mai importantă sărbătoare națională și o comemorare a victoriei în al Doilea Război Mondial. Dar aici este Norvegia, la câteva mii de kilometri distanță de Rusia”, notează The Barents Observer.

Paradă ca în Rusia, pe teritoriul Norvegiei

Toate vehiculele au avut lipite de parbrize fotografii ale unor veterani din „Marele Război Patriotic”, termenul folosit în Rusia pentru al Doilea Război Mondial, pentru a aminti de așa-zisul marș al „Regimentului Nemuritor”, care anul acesta a fost anulat în Rusia din cauza îngrijorărilor legate de securitate.

Jurnaliștii de la The Barents Observer mai notează că multe dintre vehiculele scoase la defilare în Barentsburg aparțin Arktikugol, compania de stat rusă care se ocupă de activitățile de exploatare minieră din arhipelag.

Ministerul rus pentru Arctica și Orientul Îndepărtat a declarat că o paradă a fost organizată și în Pyramiden, un oraș minier abandonat din arhipelag, susținând că printre participanți s-au numărat „localnici și oaspeți internaționali”.

În Barentsburg festivitățile au inclus un concert de muzică patriotică la care unii dintre participanți au venit îmbrăcați în uniforme militare și cu panglica Sfântului Gheorghe, simbolul războiului de agresiune dus de Rusia în Ucraina. Mai multe țări, inclusiv Rep. Moldova, au interzis afișarea acestui simbol în timpul manifestațiilor publice.

Karen-Anna Eggen, o cercetătoare norvegiană specializată în probleme legate de Rusia, notează pe pagina sa de Twitter că aceasta este în mod clar o provocare a Rusiei.

„Rusia testează reacțiile Norvegiei și spune: noi jucăm după regulile rusești”, afirmă ea.

Norvegia este un stat membru NATO din 1949, fiind unul dintre membrii fondatori ai alianței.