O fată care a fost împușcată în cap într-un atac armat într-o școală din Serbia, în care au murit opt elevi și un paznic, se află în continuare în stare critică, în timp ce doi băieți care se aflau în același spital au fost externați, a relatat sâmbătă televiziunea de stat RTS.

Atac armat la o școală din BelgradFoto: Oliver Bunic / AFP / Profimedia

Țara este în stare de șoc și doliu după masacrul de la școala din Belgrad de miercuri și un alt atac în afara orașului joi, care a ucis opt persoane. Suspecții din ambele incidente sunt în arest, potrivit Reuters.

Patru dintre elevii uciși și paznicul ucis la școală și cinci tineri uciși în cel de-al doilea atac violent urmau să fie înmormântați sâmbătă.

În urma atacului armat, guvernul a introdus o serie de măsuri menite să prevină violența în școli și să reducă numărul de arme deținute de civili.

În pofida controalelor stricte asupra armelor de foc, Serbia și restul Balcanilor de Vest sunt inundate de arme și muniții de uz militar care au rămas în mâini private după războaiele din anii 1990.

Partidele de opoziție, care acuză guvernul premierului Ana Brnabic că nu a reușit să prevină cele două împușcături, și-au chemat susținătorii la un marș antiguvernamental duminică seara la Belgrad.

Serbia ține trei zile de doliu, cu steaguri coborâte în bernă și fără programe de divertisment la televiziune.

Sâmbătă, pentru a treia zi consecutiv, au fost depuse flori și au fost aprinse lumânări în fața școlii Vladislav Ribnikar din Belgrad. În alte părți ale Serbiei, inclusiv în orașul Cacao din centrul țării și în Novi Sad, în nord, au avut loc priveghiuri.

În țările din întreaga regiune - Bosnia, Croația, Kosovo, Muntenegru și Macedonia de Nord - oamenii și-au adus, de asemenea, omagiile, aprinzând lumânări în piețele principale.

Bosnia și Muntenegru organizează, de asemenea, zile de doliu vineri și, respectiv, duminică.

Suspectul în cazul atacului armat de la școală este un băiat de 13 ani despre care poliția a declarat că s-a predat miercuri, după ce a luat două dintre pistoalele tatălui său pentru a efectua atacul.

Suspectul în cazul atacului violent din afara capitalei este un tânăr despre care autoritățile au spus că purta un tricou cu simboluri neonaziste. El a fost arestat după ce a fost prins ascunzându-se în casa bunicului său.