Polonia - care alături de Ungaria și Slovacia a blocat, în weekend, importurile de cereale și de alte produse agro-alimentare din Ucraina - a anunțat că a ajuns la un acord privind reluarea tranzitului cerealelor ucrainene pe teritoriul său începând de vineri, scrie Reuters. Importurile rămân însă oprite.

Tren cu cereale Ucraina, OdesaFoto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Anunțul a fost făcut de ministrului polonez al Agriculturii, Robert Telus, marți, după negocierile purtate cu Ucraina la Varșovia, pentru a doua zi consecutiv, pentru deblocarea importurilor de cereale.

  • „Am reușit să creăm astfel de mecanisme care să asigure că nicio tonă de cereale nu va rămâne în Polonia”, a declarat Telus, după două zile de discuţii la Varşovia.

Importurile de cereale ucrainene rămân suspendate în Polonia

Interdicţia asupra importurilor de cereale şi alte produse alimentare ucrainene în Polonia rămâne însă în vigoare, a precizat la rândul său ministrul polonez al Dezvoltării, Waldemar Buda

Prim-vicepremierul Ucrainei, Iulia Svyrydenko, a spus că este încrezătoare că exportatorii ucraineni vor respecta termenii acordului de tranzit de cereale convenit cu Polonia.

Într-o conferință de presă comună cu omologii săi polonezi la Varșovia, ea a spus că Guvernul ucrainean a înțeles preocupările fermierilor polonezi și că s-a angajat să rezolve problema.

  • „Este extrem de important pentru noi să deblocăm tranzitul, pentru că altfel Ucraina va rămâne blocată. Nu putem, împreună cu partenerii noștri, să oferim Rusiei oportunitatea de a profita de această situație”, a spus oficialul ucrainean, conform Sky News.

În Polonia, criza cerealelor a creat o problemă într-un an electoral pentru partidul naționalist de guvernământ Lege și Justiție (PiS), care se bazează pe zonele rurale pentru o mare parte din sprijinul său.

Presiunea a crescut asupra Bruxelles-ului pentru a găsi o soluție la nivelul Uniunii Europene, după ce Varșovia și Budapesta au anunțat în weekend interzicerea importurilor de cereale din Ucraina, în timp ce alte țări din Europa de Est - între care România - iau în considerare și ele astfel de măsuri, notează Reuters. De miercuri, și în Slovacia intră în vigoare o interdicție privind importurile de cereale din Ucraina.

Comisia Europeană a calificat aceste măsuri comerciale unilaterale drept inacceptabile.

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski, a anunțat că va avea discuţii suplimentare cu România miercuri şi cu Slovacia joi.

Ambasadorii la UE ai statelor membre urmează să discute miercuri acestea interdicţii, potrivit unui oficial european de rang înalt citat de Reuters, care a precizat că din cauza preţurilor şi cererii globale reduse, cerealele rămân în blocul comunitar în loc să fie vândute.

Aceste interdicţii vin într-un moment în care un acord care permite Ucrainei să exporte milioane de tone de cereale din porturile sale de la Marea Neagră urmează să expire la data de 18 mai. Solicitările Rusiei au făcut ca perspectivele prelungirii acordului să fie incerte.

După invazia Rusiei în Ucraina, Uniunea Europeană a eliminat taxele vamale pentru cerealele din Ucraina, pentru a le facilita transportul spre Africa şi Orientul Mijlociu. Însă aceste cereale au ajuns să inunde pieţele din Polonia, România şi din alte ţări din UE care trebuiau să fie doar rute de tranzit.

Premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au sesizat Comisiei Europene problemele provocate astfel pe pieţele din ţările lor prin supraofertă şi prăbuşirea preţurilor. Într-o scrisoare adresată în martie preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cei cinci premieri au estimat că UE ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene dacă afluxul acestora nu poate fi oprit prin alte mijloace. În pofida acestei scrisori, Bruxellesul a prelungit recent liberalizarea importurilor de produse agroalimentare ucrainene până în iunie 2024.

CITEȘTE ȘI: