O curte de apel din statul Minnesota a menținut luni condamnarea lui Derek Chauvin, ofițerul de poliție din Minneapolis găsit vinovat de uciderea afro-americanului George Floyd în 2020, incident care a declanșat un val de proteste violente în Statele Unite și manifestații de solidaritate la nivel mondial, relatează Reuters.

Derek ChauvinFoto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Instanța din Minnesota a respins luni cererea depusă de avocații lui Chauvin ca acesta să aibă parte de un nou proces.

Avocații lui Chauvin au enumerat 14 probleme diferite în apelul înaintat luni Curții de Apel din statul Minnesota, printre acestea numărându-se și faptul că judecătorul de la procesul în care el a fost condamnat a refuzat să mute procesul din Comitatul Hennepin, care include orașul Minneapolis.

Echipa de apărare a fostului polițist susține că decizia juraților a fost influențată de relatările mass-media cu privire la moartea lui Floyd și proces.

„Relatările media copleșitoare i-au expus pe jurați în fiecare zi la știri care îl demonizau pe Chauvin și glorificau pe Floyd, acestea fiind mai mult decât suficiente pentru a prezuma un prejudiciu”, afirma apelul înaintat de avocații lui Derek Chauvin.

Chauvin a fost condamnat pe 25 iunie la 22 de ani și jumătate de închisoare, după ce anul trecut un juriu l-a găsit vinovat de uciderea lui George Floyd în urmă cu trei ani.

Cei 12 jurați - șapte femei și cinci bărbați - de diferite origini etnice, care deliberaseră de luni la tribunalul din Minneapolis, l-au declarat vinovat pe Derek Chauvin pentru cele trei capete de acuzare: crimă de gradul doi, crimă de gradul trei şi omor prin imprudenţă.

Chauvin risca o pedeapsă maximă de 40 de ani pentru aceste capete de acuzare.