Zeci de fete au fost intoxicate sâmbătă în mai multe şcoli din Iran, ţară zguduită de peste patru luni de astfel de cazuri misterioase, transmit AFP și Agerpres, citând presa locală.

Localnice din QomFoto: Morteza Nikoubazl/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

De la sfârşitul lunii noiembrie, multe şcoli, în majoritate frecventate de fete, sunt afectate de intoxicaţii cauzate de gaz sau de substanţe toxice, care au provocate stări de rău şi leşinuri, urmate uneori de spitalizări.

Şeful comisiei naţionale care investighează aceste cazuri, deputatul Hamidreza Kazemi, a declarat că raportul final va fi făcut public „în termen de două săptămâni”.

Cel puţin „60 de eleve au fost otrăvite (sâmbătă) într-o şcoală de fete din Haftkel”, provincia Huzestan (sud-vest), a transmis agenţia de presă Iribnews, citând un responsabil local.

De asemenea, în „cinci şcoli din Ardbil, în nord-vestul” ţării, au fost intoxicate fete, care au prezentat „simptome de anxietate, dificultăţi de respiraţie şi dureri de cap”.

La Urmia, capitala provinciei Azerbaidjanul occidental (nord-vest), „un număr nedeterminat” de eleve ale unei şcoli primare au fost afectate „după o emisie de gaz”, a transmis agenţia Ilna, fără alte precizări.

Mii de eleve otrăvite

Un bilanţ oficial din 7 martie indica „peste 5.000 de eleve” intoxicate în peste 230 de şcoli din 25 de provincii, din totalul celor 31.

Intoxicaţiile încetaseră la începutul lui martie după anunţarea a circa 100 de arestări, dar au reapărut trei săptămâni mai târziu.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut la 6 martie „pedepse severe”, mergând până la pedeapsa capitală, împotriva celor care vor fi găsiţi vinovaţi de aceste otrăviri.

Cazurile au început să apară la două luni după debutul mişcării de contestare declanşate de moartea la 16 septembrie a tinerei kurde Mahsa Amini, arestată de poliţia de moravuri care o acuza de încălcarea codului vestimentar strict al Republicii islamice.

Citește și: