Decesul tinerei Mahsa Amini în arestul poliţiei a fost legat de o afecţiune cerebrală şi nu a fost provocat de lovituri, arată un raport medical publicat vineri de legiştii iranieni.

Proteste masive în Iran după moartea unei tinere, Mahsa Amini, arestată de poliția moralitățiiFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Organizaţia medico-legală iraniană afirmă în raportul citat de televiziunea oficială că „moartea Mahsei Amini nu a fost cauzată de lovituri primite la cap şi organe vitale”, ci a fost legată de „o intervenţie chirurgicală pentru o tumoare cerebrală la vârsta de 8 ani”, relatează Agerpres.

Legiştii explică în document că „pe 13 septembrie (Mahsa Amini) şi-a pierdut brusc cunoştinţa şi apoi s-a prăbuşit”.

Tânăra „a suferit o tulburare de ritm cardiac şi o scădere a tensiunii arteriale. În pofida transferului ei la spitalul Kasra şi eforturilor personalului medical, pe 16 septembrie ea a decedat ca urmare a unei insuficienţe multiple de organe cauzată de o hipoxie cerebrală”, precizează Organizaţia medico-legală.

Mahsa Amini (22 de ani) a fost arestată la mijlocul lunii trecute pentru că nu s-ar fi conformat codului vestimentar strict al Republicii Islamice Iran în ce priveşte acoperământul capului. Ce i s-a întâmplat după aceea este neclar.

Autorităţile iraniene afirmă că tânăra a intrat în comă şi a murit la spital pe 16 septembrie. Criticii spun că ea a fost victima brutalităţii poliţiei.

Pe 19 septembrie, tatăl ei, Amjad Amini, a indicat pentru agenţia Fars că fiica sa era într-o „stare perfectă de sănătate”.

De la moartea sa, sute de mii de oameni demonstrează în Iran împotriva guvernului. Martori spun că în capitală atât forţele de securitate, cât şi protestatarii au devenit tot mai violenţi.