Un nivel ridicat de activitate a fost detectat la principalul complex nuclear al Coreei de Nord cu ajutorul imaginilor din satelit, a anunțat un think-tank, după ce liderul Kim Jong Un a făcut apel marți la creșterea producției de „material nuclear militar", transmite AFP.

Kim Jong UnFoto: STR / AFP / Profimedia

Imaginile din satelit realizate între 3 și 17 martie sugerează că este „aproape finalizată" construcția unui reactor cu apă ușoară la situl Yongbyon, potrivit organizației 38 North, cu sediul în SUA.

Potrivit acelorași imagini, a început construcția unei clădiri, în timp ce au fost detectate evacuări de apă din sistemul de răcire, ceea ce sugerează că reactorul este „pe cale să devină operațional", precizează think tank-ul.

Un reactor de cinci megawați de la Yongbyon continuă, de asemenea, să funcționeze, iar în jurul uzinei de îmbogățire a uraniului de pe amplasament au început noi construcții, probabil pentru a-i crește capacitatea.

„Aceste evoluții par să reflecte recenta directivă a lui Kim Jong Un de a crește producția de material fisionabil pentru a-și consolida arsenalul nuclear", a analizat 38 North.

Presa de stat l-a prezentat marți pe numărul 1 din Coreea de Nord, care a cerut creșterea producției de „material nuclear" pentru a crește „exponențial" producția de arme nucleare, inspectând un rând de focoase mai mici care par a fi focoase nucleare tactice.

Experții spun că armele nucleare tactice sunt un semn că Coreea de Nord face progrese tehnice și sugerează că țara se pregătește pentru un al șaptelea test nuclear.

La rândul lor, Seulul și Washingtonul au avertizat cu privire la un alt test nuclear nord-coreean încă de la începutul anului 2022.

În timp ce aceste două țări aliate au intensificat exercițiile militare comune, Phenianul continuă să tragă și să testeze rachete, acuzând totodată Seulul că se află în spatele deteriorării securității regionale.

Agenția oficială KCNA a denunțat duminică seria de exerciții comune desfășurate de Washington și Seul, avertizând asupra „capacității de atac nuclear" a Coreei de Nord.

Armata nord-coreeană, care și-a intensificat exercițiile militare în ultimele săptămâni, a declarat marți că a efectuat un al doilea test cu ceea ce a descris ca fiind o „dronă de atac nuclear subacvatic".

În timp ce Phenianul a descris statutul său de putere nucleară în 2022 ca fiind „ireversibil", liderul nord-coreean a ordonat armatei sale în această lună să intensifice exercițiile militare pentru a se pregăti pentru un „război adevărat".