Agenția de știri de stat nord-coreeană KCNA a anunțat vineri că a testat o nouă dronă de atac nuclear subacvatic sub îndrumarea liderului Kim Jong Un săptămâna aceasta, în timp ce o navă americană de asalt amfibiu a sosit în Coreea de Sud pentru exerciții comune, relatează Reuters și AFP.

Kim Jong Un a urmărit lansarea rachetei balistice intercontinentale Hwasong-17Foto: KCNA via KNS / AP / Profimedia

De marți până joi, armata nord-coreeană a desfășurat și a testat acest nou sistem de arme, a cărui misiune este de a „produce un tsunami radioactiv pe scară largă” printr-o explozie subacvatică și de a distruge navele și porturile inamicilor, potrivit KCNA.

În timpul exercițiului, drona nord-coreeană a navigat sub apă timp de peste 59 de ore și a detonat încărcătura joi în apele de lângă coasta sa de est, a spus KCNA. Nu a detaliat capacitățile nucleare ale dronei.

Sistemul de drone este destinat să efectueze atacuri pe ascuns în apele inamice și să distrugă grupurile de atacanți navali și porturile operaționale majore, a spus KCNA.

„Această dronă de atac nuclear subacvatic poate fi desfășurată pe orice coastă și în orice port sau remorcată de o navă de suprafață pentru operare”, a spus agenția de presă.

Într-un exercițiu separat, Coreea de Nord a confirmat, de asemenea, că a lansat patru rachete de croazieră miercuri pentru a se exersa realizarea misiunilor de atac nuclear tactic.

Rachetele au fost echipate cu „un focos de testare care simulează un focos nuclear” și au zburat între 1.500 și 1.800 de kilometri.

Armata sud-coreeană a declarat miercuri că Coreea de Nord a lansat patru rachete de croazieră în largul coastei sale de est.

Pe 20 martie, liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat exerciții de simulare a unui contraatac nuclear împotriva SUA și Coreei de Sud

KCNA a scris că exercițiile de au fost concepute pentru a spori „disuasiunea de război și capacitatea de contraatac nuclear" a țării, acuzând Washingtonul și Seulul că ar face o „încercare explicită de a declanșa un război" împotriva sa.

Phenianul acuză că exercițiile militare ale Coreii de Sud împreună cu SUA, care vor dura zece zile, sunt repetiţii pentru o invazie a teritoriului său.