Coreea de Nord a lansat miercuri mai multe rachete de croazieră în largul coastei sale de est, în timp ce Coreea de Sud și Statele Unite desfășoară exerciții militare comune, a anunțat armata sud-coreeană, relatează Reuters.

Kim Jong Un a urmărit lansarea rachetei balistice intercontinentale Hwasong-17Foto: KCNA via KNS / AP / Profimedia

Rachetele au fost lansate în jurul orei 10:15 (01.15 GMT) din provincia Hamgyong de Sud, au declarat șefii de stat major din Coreea de Sud (JCS).

Nu a fost imediat clar câte proiectile au fost trase și ce fel de tip de rachete erau cu exactitate.

Lansarea a avut loc la trei zile după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune spre mare, în largul coastei sale de est.

Phenianul acuză că exercițiile militare ale Coreii de Sud împreună cu SUA, care vor dura zece zile, sunt repetiţii pentru o invazie a teritoriului său.

Coreea de Sud și Statele Unite spun că exercițiile sunt pur defensive.

Declarația JCS spunea că armata era în alertă maximă, iar autoritățile de informații sud-coreene și americane analizează lansările.

Agenția de presă Yonhap din Coreea de Sud a declarat că lansările de miercuri ar fi putut implica rachete de croazieră strategice.

„Strategic” este de obicei folosit pentru a descrie armele care au o capacitate nucleară.

Ultimul tir cunoscut al Coreei de Nord de rachete strategice de croazieră a avut loc pe 12 martie, când a spus că a tras două dintr-un submarin.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că a continuat să solicite Coreei de Nord „să se abțină de la orice alte acte destabilizatoare” și a reiterat că angajamentul SUA pentru apărarea Coreei de Sud și a Japoniei rămâne „de fier”.

Coreea de Nord susține că aproximativ 800.000 dintre cetățenii săi s-au oferit voluntar să se alăture sau să se reînroleze în armata națiunională pentru a lupta împotriva Statelor Unite, a informat sâmbătă ziarul de stat Rodong Sinmun, scrie Reuters