Vizita pe care regele Charles al III-lea al Marii Britanii urma să o facă în Franța, de duminică până miercuri, a fost amânată, în condițiile în care pentru marți sunt anunțate noi proteste față de reforma pensiilor, a anunțat vineri Palatul Elysee, citat de AFP.

Regele Charles al III-leaFoto: Paul Ellis/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Decizia a fost luată de către guvernele francez şi britanic, după o discuţie telefonică avută în acestă dimineață de Emmanuel Macron și regele Charles al III-lea, „pentru a-l putea primi pe majestatea sa în condiţii ce corespund relaţiei noastre de prietenie”, a transmis preşedinţia franceză într-un comunicat, promiţând o reprogramare a vizitei „în cel mai potrivit termen”.

Vineri dimineaţă, ministrul de Interne Gérald Darmanin declara că 4.000 de poliţişti şi jandarmi sunt mobilizaţi pentru vizita lui Charles al III-lea. „Suntem pregătiţi să-l primim în condiţii excelente pe suveranul britanic”, dădea el asigurări la postul CNews, conform Agerpres.

Potrivit ministrului, „nu există ameninţări teroriste”. „Poate exista pe ici, pe colo, voinţa - pentru că va fi mediatică - de a-şi face cunoscută revendicarea, fie ea de ecologie radicală sau contra (reformei) pensiilor, dar nu am documentat nimic în plus”, a susținut el.

Charles al III-lea urma să meargă în Franța de duminică până miercuri, în prima sa vizită de stat în calitate de suveran. Luni, el urma să meargă la Senat pentru un discurs în faţa parlamentarilor francezi, înaintea unui dineu de stat la Palatul Versailles. Monarhul britanic avea prevăzută şi o deplasare la Bordeaux, în sud-vestul Franţei.

Macron „se simte cu siguranţă mai în largul lui cu monarhii decât cu aleşii poporului”

O ştire AFP anunța că furia socială provocată de reforma pensiilor ameninţă să perturbe vizita lui Charles al III-lea, pe care lideri sindicali spun că o au „în vizor”.

  • „Vom continua să ne mobilizăm (contra reformei) şi această vizită va fi în vizorul nostru”, au avertizat Mathieu Obry (Confederaţia Generală a Muncii, CGT) şi Yvan Fort (Forţa Muncitoreasă) în cotidianul Sud-Ouest.
  • „E aproape sigur că regele nu va putea să ia tramvaiul' la Bordeaux aşa cum intenţiona, a anticipat Pascal Mesgueni, membru al sindicatului regiei de transport locale.
  • Emmanuel Macron „se simte cu siguranţă mai în largul lui cu monarhii decât cu aleşii poporului cărora le neagă dreptul de vot la reforma sa a pensiilor”, a acuzat Ian Brossat, purtător de cuvânt al Partidului Comunist Francez, după adoptarea „cu forcepsul” a acestei legi prin asumarea răspunderii guvernului.

Senatorul socialist Rémi Cardon a observat laconic, la rândul său, că „nu va exista o baie de mulţime” a lui Charles al III-lea şi Emmanuel Macron.

Chiar dacă prefectul de poliţie din Paris, Laurent Nunez, s-a declarat „foarte senin” în privinţa vizitei, Palatul Buckhingham păstrează totuşi un ochi îngrijorat asupra manifestaţiilor, a scris Daily Mail, evocând precauţii logistice suplimentare.

Muncitorii francezi furioși din cauza intenției președintelui Emmanuel Macron de a majora vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani au ieșit din nou în stradă joi, într-o nouă zi de proteste - a noua - la nivel național care au degenerat în violențe.