În cea de a noua zi de proteste violente în Franța, când au ieșit în stradă sute de mii de oameni nemulțumiți de reformarea sistemului de pensii, au fost arestați 457 de manifestanți. În urma ciocnirilor între protestatari și forțele de ordine, au fost răniți 441 de polițiști și jandarmi, a anunțat vineri ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, citat de AFP.

Proteste in Franta, ParisFoto: Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

Invitat la postul Cnews, ministrul a mai spus că în timpul manifestației de joi, la Paris au fost incendiate „903 piese de mobilier urban sau pubele”.

„Extrema stângă vrea să atace Republica”

La fel ca şeful Poliţiei din Paris, ministrul de Interne a insistat pe „radicalizarea” manifestanţilor şi pe violenţa „extremei stângi”.

  • „Extrema stânga vrea să atace Republica”, a spus Darmanin, apreciind că este nevoie de „un mesaj colectiv de condamnare”.

El s-a arătat surprins de absenţa reacţiilor politicienilor în faţa numărului de poliţişti şi jandarmi răniţi, „cam o mie” de la începutul mişcărilor de contestare a reformei pensiilor. Există „un sport naţional ce constă în a mânji poliţiştii şi jandarmii”, crede Darmanin.

  • „Ţara trebuie să se trezească şi să condamne extrema stângă şi agitatorii. Ei sunt puţin numeroşi, dar extrem de violenţi”, a adăugat el.

Pe de altă parte, ministrul a subliniat munca „formidabilă” a forţelor de ordine pentru „a preveni un deces”, scrie AFP, conform Agerpres „Nu a existat niciun mort, niciun rănit grav”, a insistat Darmanin, care a vorbit totuşi despre cazul unei manifestante rănite grav la Rouen, în condiţii încă neelucidate.

Muncitorii francezi furioși din cauza intenției președintelui Emmanuel Macron de a majora vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani au ieșit din nou în stradă joi, într-o nouă zi de proteste - a noua - la nivel național care au degenerat în violențe.