Liderii din foste republici sovietice din Asia Centrală au fost invitaţi de preşedintele chinez Xi Jinping în mai la primul Summit China-Asia Centrală, Beijingul întărindu-şi astfel influenţa în această regiune, unde fosta putere tutelară rusă este contestată, relatează AFP și Agerpres.

Xi Jinping alaturi de Vladimir PutinFoto: Grigory Sysoyev / Associated Press / Profimedia Images

În telegrame de felicitare trimise separat luni şi marţi cu ocazia Nowruz, sărbătoare tradiţională care marchează venirea primăverii şi Noul An Persan, Xi Jinping i-a invitat pe liderii Kazahstanului, Kârgâzstanului, Uzbekistanului şi Tadjikistanului în mai pentru „primul Summit China-Asia Centrală”.

Aceste patru ţări au publicat telegramele.

Turkmenistanul, ţară izolată şi un furnizor de gaz important al Chinei, nu a comunicat încă pe acest subiect.

Aceste state autoritare fac parte din „Noile Drumuri ale Mătăsii”, un proiect gigant de infrastructuri rutiere, feroviare şi portuare iniţiat de China.

Rusia, care consideră Asia Centrală drept zona sa de influenţă de la mijlocul secolului al XIX-lea, îşi vede rolul contestat, în timp ce aliaţii săi tradiţionali din regiune sunt curtaţi de China, Turcia şi ţările occidentale.

Această tendinţă s-a accelerat de la invazia rusă din Ucraina, deşi Moscova deţine în continuare pârghii de influenţă puternice.

Tot mai multe țări vor să înlocuiască influența rusă în Asia Centrală

În ultimele luni, în afară de Xi Jinping, preşedinţii rus şi turc, Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-au deplasat în Asia Centrală.

De asemenea, un summit online în format 5+1, organizat de Xi Jinping, a avut loc în ianuarie 2022 cu ocazia a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre China şi Asia Centrală după căderea Uniunii Sovietice.

Cele patru telegrame sunt asemănătoare, Xi Jinping insistând asupra consolidării legăturilor între China şi Asia Centrală.

Trimiterea acestor telegrame a coincis cu începerea vizitei de 3 zile pe care președintele chinez Xi Jinping o efectuează la Moscova, liderul de la Beijing vorbind în timpul discuțiilor despre „dragul său prieten” Vladimir Putin, pe care l-a asigurat că va câștiga un nou mandat de președinte al Rusiei la alegerile de anul viitor.

„Este adevărat că țările noastre împărtășesc aceleași obiective sau unele similare. Am depus eforturi pentru prosperitatea țărilor noastre... putem coopera și lucra împreună pentru a ne atinge obiectivele. Sunt foarte fericit că pot vizita din nou Rusia, la invitația dumneavoastră. Și că Rusia este prima țară pe care am vizitat-o ​​după realegerea mea ca președinte al Chinei”, i-a mai spus Xi lui Putin.