Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că guvernul va lua măsuri împotriva persoanelor implicate în jafuri şi în alte delicte în regiunile afectate de cutremurele devastatoare de luni, din sudul ţării, în contextul în care se pune tot mai acut chestiunea securităţii în acele zone, transmit agențiile Reuters și Agerpres.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Mehmet Akif Parlak / AFP / Profimedia

„Am declarat stare de urgenţă”, a spus Erdogan în timpul unei vizite în zona sinistrată. „Aceasta înseamnă că, de acum încolo, oamenii care sunt implicaţi în jafuri sau răpiri ar trebui să ştie că mâna fermă a statului este în spatele lor”, a adăugat el.

Vineri, preşedintele turc a declarat că s-au înregistrat jafuri în unele zone. Nu este clar însă la ce fel de incidente de răpire s-a referit Erdogan, potrivit Reuters.

Securitatea în zona în care au avut loc luni două cutremure devastatoare a ajuns în prim plan după ce armata austriacă şi-a suspendat operaţiunile de salvare acolo din cauza a ceea ce un purtător de cuvânt a numit „o situaţie tot mai dificilă din punct de vedere al securităţii”.

La scurt timp, şi Germania a anunţat că-şi suspendă operaţiunile de salvare în provincia turcă Hatay, tot din raţiuni de securitate.

Erdogan a mai spus că sute de mii de clădiri au devenit de nelocuit în sudul Turciei şi că autorităţile vor demara în curând procesul de reconstrucţie.

„Intenţionăm să reconstruim sute de mii de clădiri. Vom lua măsuri concrete în câteva săptămâni”, a adăugat el, menţionând totodată că bilanţul a ajuns în Turcia la 21.848 de morţi.

Citește și: