Armata austriacă a suspendat operațiunile de salvare în Turcia lovită de cutremure din cauza „unei situații de securitate din ce în ce mai dificile”, a informat sâmbătă într-un mesaj pe Twitter un purtător de cuvânt, potrivit Reuters.

Echipele de salvare cauta in continuare oameni sub daramaturi in TurciaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Austria, Michael Bauer, a scris pe Twitter că Unitatea de intervenție în caz de dezastre a Forțelor austriece (AFDRU) este disponibilă pentru noi operațiuni de salvare atunci când mediul de lucru va deveni sigur.

„Șansele de a salva o viață nu au nicio legătură rezonabilă cu riscul de securitate”, a declarat sâmbătă locotenent-colonelul Pierre Kugelweis. „Există o agresivitate tot mai mare între grupurile din Turcia”, a adăugat el.

UPDATE

Și două organizaţii germane de ajutorare au suspendat sâmbătă operaţiunile de salvare în Turcia, din motive de securitate.

Organizaţia germană de căutare şi salvare internaţională (ISAR) şi Agenţia federală germană pentru pentru asistenţă tehnică (THW) au transmis că îşi vor relua activitatea imediat ce Agenţia pentru situații de urgență din Turcia (AFAD) va clasifica situaţia ca fiind sigură.

„Se poate vedea că tristeţea face încet loc furiei. Prin urmare, vom rămâne deocamdată în tabăra comună cu THW”, a declarat pentru Reuters directorul de operaţiuni al ISAR, Steven Bayer, adăugând însă că organizaţiile vor fi imediat gata să ajute dacă vor exista indicii că există supravieţuitori.

Tamara Schwarz, purtătoarea de cuvânt a THW, a vorbit despre „scene turbulente” şi despre faptul că siguranţa voluntarilor trebuie luată în calcul.

Potrivit celor două organizaţii germane, situaţia de securitate în regiunea lovită de cutremur s-a înrăutăţit în ultimele ore. THW şi ISAR au atribuit situaţia tensionată, între altele, „lipsei de hrană şi alimentării dificile cu apă potabilă a zonei sinistrate”.

Confruntări între grupuri neidentificate

Anterior, agenția de presă AFP a relatat despre ciocniri între grupuri neidentificate și a precizat că trupele austriece s-au pus la adăpost într-o tabără de bază împreună cu alte organizații internaționale și că așteaptă instrucțiuni.

Un număr de 82 de salvatori din forțele armate austriece se află în orașul Antakya, Turcia, din 7 februarie, iar specialiștii lor au scos până acum de sub dărâmături nouă persoane.

Autorităţile turce nu au comentat tulburările din zonă, dar preşedintele Recep Tayyip Erdogan a comentat sâmbătă situaţia generală de securitate, menţionând că a fost declarată starea de urgenţă şi că au avut loc unele jafuri.

„Înseamnă că, de acum înainte, cei care sunt implicaţi în jafuri sau răpiri trebuie să ştie că mâna fermă a statului este la spatele lor”, a declarat el în timpul unei vizite în zona sinistrată.