Rata inflației din Rusia s-a stabilizat în ianuarie la aproape 12% în ritm anual, după ce în aprilie a urcat la un maxim al ultimilor 20 de ani în urma primelor sancțiuni occidentale, a anunțat vineri agenția de statistică Rosstat, citată de AFP.

Elvira NabiullinaFoto: Maksim Konstantinov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Astfel, creșterea prețurilor se menține la un nivel ridicat, de 11,77%, în scădere foarte ușoară față de decembrie (11,9%), potrivit cifrelor publicate vineri de Rosstat.

Prețurile, deja în creștere în Rusia datorită redresării pandemiei post-Covid 19 și a creșterii prețurilor la materiile prime, au explodat în al doilea trimestru al anului 2022, în săptămânile care au urmat începerii intervenției militare rusești în Ucraina.

În aprilie, inflația a bătut chiar un record din 2002, urcând la 17,8% pe un an.

Potrivit previziunilor comunicate vineri de șefa Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, „inflația anuală se va situa între 5 și 7% în 2023, revenind la 4% în 2024”.

Președintele rus Vladimir Putin declarase la jumătatea lunii ianuarie că majorarea prețurilor „ar putea scădea sub nivelul țintă de 4%” până în al doilea trimestru din 2023.

Acesta susținuse joi că economia Rusiei a depășit cele mai grave efecte ale sancțiunilor și că se așteaptă să înregistreze o creștere modestă în acest an, în pofida a ceea ce el a spus că au fost încercări de a submina anumite industrii potrivit Reuters.

„Pentru mulți dintre cei care au încercat și încearcă să ne creeze probleme, a fost o surpriză cât de eficient contracarăm amenințările din economie și din anumite sectoare de producție”, a declarat Putin în declarații televizate cu oficiali.

„Instituțiile internaționale trebuie să recunoască faptul că nu numai că Rusia a făcut față șocurilor care erau așteptate, dar se așteaptă o ușoară creștere a economiei rusești în acest an”, a adăugat liderul rus.

Putin nu a oferit o prognoză specifică pentru produsul intern brut (PIB) al Rusiei în remarcile sale.