Președintele Vladimir Putin a încercat să fie sarcastic față de afacerile europene care au părăsit țara din cauza invaziei Ucrainei, susținând că plecarea lor vor aduce beneficii companiilor rusești, scrie The Guardian.

Putin Foto: Ilya Pitalev / AP / Profimedia
  • „Ele suferă pierderi majore pentru că au pierdut piața noastră”, a spus Putin.

Producători de energie, lanțuri alimentare și de îmbrăcăminte au părăsit Rusia în ultimul an din cauza sancțiunilor fără precedent impuse de țări după ce Rusia a desfășurat zeci de mii de militari în Ucraina.

În timp ce guvernul și banca centrală au recunoscut „dificultăți”, Moscova spune că economia sa este rezistentă.

Președintele Vladimir Putina declarat joi că economia Rusiei a depășit cele mai grave efecte ale sancțiunilor și că este de așteptat să înregistreze o creștere modestă în acest an, în ciuda a ceea ce a spus că sunt încercări de a submina anumite industrii, relatează Reuters.

„Pentru mulți dintre cei care au încercat și încearcă să ne creeze probleme, a fost o surpriză cât de eficient contracarăm amenințările din economie și din anumite sectoare de producție”, a spus Putin într-o serie de declarații televizate.

„Instituțiile internaționale trebuie să recunoască că Rusia nu numai că a făcut față șocurilor așteptate... se așteaptă o ușoară creștere a economiei ruse în acest an”.

Putin nu a oferit o prognoză specifică pentru produsul intern brut (PIB) al Rusiei în declarațiile sale.

Peisajul economic al Rusiei s-a schimbat drastic după ce a invadat Ucraina în februarie, sancțiunile occidentale i-au exclus cele mai mari bănci din rețeaua financiară SWIFT, limitându-i accesul la tehnologie și restrângându-i capacitatea de a exporta petrol.

În timp ce guvernul și banca centrală au recunoscut „dificultăți”, Moscova spune că economia sa este rezistentă și că sancțiunile au crescut împotriva Occidentului prin creșterea inflației și a prețurilor la energie.

Analiștii prevăd o scădere a PIB-ului Rusiei de 2% în 2023, după o scădere estimată cu 2,5% în 2022.