Comunitatea internațională a sărit în ajutorul Turciei și Siriei trimițând ajutoare și echipe de salvatori care caută, în condiții de iarnă, eventuali supraviețuitori în urma cutremurului devastator produs luni și urmat de sute de replici puternice. Ultimele bilanțuri arată că numărul morților a depășit 20.000 în Turcia și Siria.

Eforturile salvatorilor continua in Turcia si SiriaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Desfășurarea evenimentelor de joi privind urmările cutremurelor devastatoare din Turcia, LIVETEXT:

00:28Alte tricouri donate de staruri, scoase la licitaţie pentru Turcia: Haaland, De Bruyne, Kane, Griezmann, Morata

Internaţionalul turc Merih Demiral a anunţat scoaterea la licitaţie a altor tricouri ale unor staruri ale fotbalului, banii obţinuţi urmând că fie folosiţi pentru ajutorarea victimelor cutremurului devastator de la începutul săptămânii, potrivit News.ro.

Astfel, se vor vinde prin licitaţie tricourile lui Erling Haaland, Kevin De Bruyne, Alvaro Morata, Antoine Griezmann şi Harry Kane.

Până acum, s-au vândut tricourile lui Cristiano Ronaldo, Paulo Dybala şi Leonardo Bonucci, suma obţinută fiind de 5 milioane de lire turceşti (246.319 euro).

22:56 SUA oferă 85 de milioane de dolari pentru ajutor umanitar celor afectați de cutremurul din Turcia și Siria

Statele Unite vor oferi 85 de milioane de dolari pentru asistență umanitară celor afectați de cutremurul devastator din Turcia și Siria, potrivit CNN.

"Această nouă finanțare sprijină partenerii umanitari ai USAID pentru a oferi ajutorul de care au nevoie de urgență milioane de oameni în Turcia și în Siria", a declarat joi Agenția americană pentru Dezvoltare Internațională într-un comunicat de presă.

22:32Bilanțul persoanelor declarate decedate după cutremurele din Turcia și Siria a crescut joi seară la cel puțin 20.511, scrie Sky News.

Căștile Albe au confirmat că 2.030 de persoane au fost ucise în părțile controlate de rebelii din Siria. Alți 1.347 au fost raportați morți în zonele controlate de guvern.

În Turcia, 17.134 de persoane au fost declarate decedate.

22:08 Un copil de șapte ani a fost găsit în viață în Turcia, joi, la 81 de ore după ce două cutremure mortale au lovit țara și Siria vecină, scrie Sky News. Copilul, Mehmet, a fost transportat direct la ambulanță, în aplauzele oamenilor din orașul devastat Diyarbakir.

Potrivit CNN, un tânăr de 21 de ani a fost salvat de asemenea dintr-o clădire prăbușită din Hatay joi, la 84 de ore după cutremur.

21:43Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a scris, joi, în Cartea de condoleanţe deschisă la Delegaţia Permanentă a Turciei la NATO şi a reiterat sprijinul Alianţei pentru ţara lovită de tragedie.

”Turcia trece printr-un moment extrem de dificil, iar sprijinul aliaţilor şi partenerilor este o expresie firească a solidarităţii noastre. Acesta va continua şi în următoarele zile”, a scris, joi seară, Mircea Geoană, pe Facebook.

20:49Marea Britanie a promis o finanțare suplimentară de 3 milioane de lire sterline (3,64 milioane de dolari) pentru Căștile Albe, pentru a sprijini operațiunile de salvare și ajutor de urgență în nord-vestul Siriei, potrivit unei declarații de joi, potrivit CNN.

Marea Britanie a dat până acum un total de 3,8 milioane de lire sterline (4,62 milioane de dolari) Căștilor Albe în urma cutremurului.

20:18 Bilanțul cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria se ridică acum la cel puțin 20.451 de morți, potrivit autorităților, potrivit CNN și AFP.

În Turcia, bilanțul victimelor a crescut la cel puțin 17.134 de morți, iar alte 70.347 de persoane au fost declarate joi ca fiind rănite, potrivit Agenției turce de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD).

Numărul total al deceselor în Siria urcă la cel puțin 3.317 - dintre care 1.970 în zonele controlate de rebeli în nord-vestul țării, potrivit grupului de protecție civilă Căștile Albe, și 1.347 de morți în zonele controlate de guvern - potrivit presei de stat siriene.

18:47Germania va crește asistența umanitară în Siria cu 26 de milioane de euro, a anunțat ambasada țării la Beirut, scrie The Guardian.

18:15 Șeful ONU pentru asistență, Martin Griffiths, va vizita în acest weekend Gaziantep din Turcia și Alep și Damasc din Siria, afectate puternic de cutremurele de luni, pentru a vedea cum poate fi sporit sprijinul, potrivit secretarului general al ONU Antonio Guterres, citat de The Guardian. Guterres a insistat pentru mai mult acces la ajutor în nord-vestul Siriei, controlat de opoziție.

„Drumurile sunt avariate. Oamenii mor. Acum este momentul să explorezi toate căile posibile pentru a obține ajutor și personal în toate zonele afectate. Trebuie să punem oamenii pe primul loc”, a spus secretarul general al ONU.

17:35 Imagini impresionante cu misiunea de salvare a unei fetițe prinse sub dărâmăturile casei sale, în Siria:

17:10Bilanțul persoanelor decedate în urma cutremurelor care au lovit sudul Turciei şi nord-vestul Siriei a urcat la 19.902, depăşind numărul victimelor cutremurului din 11 martie 2011 din Japonia, când au murit 19.759 de oameni. Cutremurul din Japonia a declanşat un tsunami care a avariat grav centrala nucleară de la Fukushima, provocând scurgeri radioactive.

Preşedintele turc Recep Erdogan a anunţat că cel puțin 16.710 oameni au murit în Turcia. Alte 64.194 de persoane au fost rănite.

În Siria, numărul total al deceselor se ridică la cel puţin 3.192 - 1.930 în zonele controlate de rebeli în nord-vestul ţării, potrivit grupului de protecţie civilă „Căştile albe", şi 1.262 de morţi în zonele controlate de guvern.

16:34Echipa salvatorilor din Republica Moldova plecați în misiune în Turcia au reușit să scoată un băiețel în vârstă de trei ani de sub ruinele unui bloc pus la pământ de cutremurul devastator produs în urmă cu patru zile. Micuțul a fost, cel mai probabil, protejat de o rudă cu propriul corp, care nu a supraviețuit.

14:55 Peisajul economic deja dificil va agrava catastrofa umanitară provocată de cutremurele care au lovit Turcia, primele estimări ale pagubelor arătând spre o inflaţie ridicată şi riscuri la adresa bugetului, scrie Bloomberg.

13:50Cel puțin 28.044 de persoane au fost evacuate din Kahramanmaras, una dintre provinciile din sudul Turciei cel mai grav afectate de cutremurul de luni, a anunțat agenția de gestionare a dezastrelor din Turcia, conform The Guardian.

În mijlocul iernii, mii de oameni au rămas fără adăpost, fără apă, mâncare sau încălzire. Unii supraviețuitori au campat în adăposturi improvizate sau în mașini în ruine, în timp ce alții au ajuns în orașe cu corturi.

12:52 Numărul morților în urma cutremurelor puternice a crescut în Turcia la 14.014, în timp ce peste 63.000 de oameni au fost răniți, a declarat, joi, președintele Tayyip Erdogan, aflat într-o vizită în provincia Gaziantep, puternic afectată. Ultimele bilanțuri venite din Siria indicau 1.262 de morți în zonele controlate de guvern și 1.900 de persoane decedate în zonele controlate de rebeli.

Astfel, bilanțul persoanelor decedate în Turcia și Siria în urma cutremurelor de luni a urcat la peste 17.000.

Erdogan a spus că peste 6.400 de clădiri au fost distruse și că Turcia își propune să construiască noi clădiri cu trei și patru etaje în regiune, în decurs de un an.

12:30Echipele de salvare din Marea Britanie trimise în Turcia în urma cutremurului de luni continuă să găsească oameni în viață prinși sub dărâmături, potrivit lui David O'Neill, șeful echipei britanice de căutare și salvare care intervine în orașul Hatay, conform Sky News. Faptul că oamenii erau în pat și erau înveliți în pături la momentul primului cutremur de luni le-a crescut șansele de supraviețuire, a spus el.

12:00România va ajuta Siria, afectată puternic de cutremurul de luni, i va trimite poduse alimentare, haine, saltele și pături, decizia fiind luată joi în ședința Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

11:20Un convoi de ajutor a ajuns în nord-vestul Siriei, primul de la un cutremur devastator care a ucis peste 1.000 de oameni în zona controlată de rebeli, a declarat pentru AFP un oficial de la punctul de trecere a frontierei Bab al-Hawa. Oficialul de frontieră, Mazen Alloush, a declarat că livrarea era așteptată înainte de cutremurul de luni.

10:25Coordonatorul echipei trimise pentru a sprijini Ankara, colonelul Bogdan Vlăduțoiu, a declarat pentru Radio România Actualități, că nu a mai văzut nicăieri dimensiunea dezastrului din Turcia produs de cutremurul devastator de luni. Salvatorii români care acționează în sudul Turciei, zona orașului Antakya, puternic afectată de seism, întâmpină provocări deosebite, mai ales că există replici ale cutremurului, simțind deseori cum se mișcă pâmântul sub picioare în timpul intervențiilor.

10:20Salvatorii continuă să cerceteze ruinele clădirilor prăbușite în Siria și Turcia, dar așa-numita „fereastră critică de 72 de ore” de la cutremur a trecut, iar șansele de a găsi oameni în viață scad rapid, spun experții.

„Primele 72 de ore sunt considerate critice. Rata de supraviețuire, în medie, în 24 de ore este de 74%, după 72 de ore este de 22%, iar în a cincea zi este de 6%”, a declarat pentru Sky News Steven Godby, expert în pericole naturale la Universitatea Nottingham Trent.

La cutremure anterioare, au existat situații în care au fost recuperați oameni în viață de sub dărâmături chiar și după 15 zile, dar din cauza temperaturilor de iarnă sub zero grade cei care au supraviețuit cutremurului, dar sunt încă prinși în clădiri prăbușite riscă să moară de hipotermie, spun medicii.

10:12Confruntaţi cu dezastrul adus de cutremurul devastator din Turcia, care a pus la pământ mii de blocuri de locuinţe ca pe nişte piese dintr-un joc de domino, oamenii sunt tot mai furioşi că reglementările în domeniul construcţiilor sunt aplicate deficitar, ceea ce a contribuit fără îndoială la prăbuşirea atât de multor clădiri şi la un bilanţ atât de mare al victimelor, scrie BBC.

09:23Cadavrul unui australian ucis în cutremur a fost găsit în Turcia, a informat Sidney’s Nine News, acesta fiind primul australian confirmat decedat. Can Pahali, cunoscut și sub numele de John, se afla în vacanță în provincia sudică Hatay, când cele două cutremure au avut loc. „Nu pot, nu pot să cred, nu pot să cred”, a spus fratele lui Pahali, Inyas.

09:14 Aeronave ale Forţelor Aeriene Române au repatriat din Turcia, în cursul nopţii de miercuri spre joi, încă 10 cetăţeni români, dintre care doi copii, care au fost îmbarcaţi de pe aeroporturile din Adana şi Malatya. Numărul persoanelor repatriate cu aeronavele MApN începând de luni - când Turcia a fost zguduită de două cutremure cu magnitudine peste 7 - şi până în prezent este de 31 de români şi doi cetăţeni polonezi.

09:03Echipajele de urgență care lucrau noaptea în orașul Antakya au reușit să scoată o fată din ruinele unei clădiri și și-au salvat și tatăl, transmite agenția de presă IHA. Iar în Diyarbakir, la est de Antakya, salvatorii au eliberat o femeie rănită dintr-o clădire prăbușită, dar i-au găsit pe cei trei oameni de lângă ea morți în moloz, relatează agenția de presă DHA citată de The Guardian

08:53Președintele Taiwanului Tsai Ing-wen și vicepreședintele William Lai vor dona fiecare salariile pe o lună pentru eforturile de asistență umanitară din Turcia în urma cutremurului, a anunțat joi biroul prezidențial, într-un comunicat. Turcia, ca majoritatea țărilor, nu are relații diplomatice cu Taiwanul revendicat de chinezi, dar cei doi își mențin ambasade de facto în capitalele celeilalte și există zboruri directe între Istanbul și Taipei.

08:49 Deși„fereastra de salvare” optimă este în primele 72 de ore de la producerea unui dezastru natural, oamenii pot supraviețui mult. După cutremurul și tsunamiul din Japonia din 2011, un adolescent și bunica lui în vârstă de 80 de ani au fost găsiți în viață după nouă zile . Cu un an înainte, o fată din Haiti în vârstă de 16 ani a fost salvată după cutremurul din Port-au-Prince după 15 zile.

08:21Accesul la Twitter în Turcia a fost restabilit, după ce autoritățile s-au întâlnit cu reprezentanți ai Twitter. Autoritățile turce și-au exprimat îngrijorarea cu privire la dezinformarea din mediu online, fără a oferi explicații oficiale. Proprietarul Twitter, Elon Musk, a spus ulterior că Turcia a indicat că va restabili accesul la platformă în curând.

08:02 Peste 90% dintre supraviețuitorii cutremurului sunt salvați în primele trei zile, a declarat pentru AFP Ilan Kelman, profesor de dezastre și sănătate la University College London. Au trecut puțin peste 72 de ore de când primul cutremur a lovit Turcia și Siria.

07:35Salvatorii români care acţionează în Turcia au scos de sub ruine până acum patru persoane. Miercuri, în timpul acţiunii de recuperare a unui tânăr de sub dărâmături, s-a produs un cutremur de 4,2 care a îngreunat operaţiunile de salvare. În acest caz, intervenţia a durat 20 de ore.

07:32Salvatorii din Kahramanmaraş spun că aerul a început să miroase a cadavre în zonă. Ei continuă să sape printre grămezi de moloz în centrul orașului devastat de cutremur și de replicile sale. „Sperăm că mai sunt doi oameni în viață acolo”, a spus Zafer Yildiz, un voluntar, arătând spre o grămadă de beton, metal răsucit și mobilier. „Majoritatea oamenilor pe care i-am găsit sub dărâmături erau morți”, a spus el, potrivit The Guardian.

07:05Numărul morților în urma cutremurelor din Turcia și Siria a crescut la peste 15.000. Cel puțin 12.391 de persoane au murit în Turcia, potrivit oficialilor, în timp ce alți aproape 3000 au murit în Siria.

07:00Apărarea civilă siriană a continuat operațiunile de căutare pe tot parcursul nopții în părțile controlate de rebeli din Siria, eforturile de salvare apropiindu-se de pragul de 72 de ore pe care experții în dezastre îl consideră cea mai probabilă perioadă pentru a salva vieți.

06:50În timp ce țări din întreaga lume au trimis echipe de salvare și provizii în Turcia afectată de cutremur, foarte puține ajutoare au ajuns în Siria. „Facem un apel comunității internaționale, țărilor arabe și Națiunilor Unite să ne ajute de urgență”, a declarat medicul voluntar Obaida Rannoush aflat la punctul de trecere a frontierei Bab al-Hawa dintre Turcia și Siria. „La mai bine de 60 de ore de la producerea cutremurului, mai sunt sute blocate sub dărâmături. Nu îi putem salva din cauza resurselor noastre precare. Avem nevoie de mașini, ajutor umanitar și medical”, a spus el.

Sumarul evenimentelor recente

  • Vizitând Kahramanmaraş, care a fost în epicentrul cutremurului, președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan a declarat: „În prima zi am avut unele probleme, dar apoi din a doua zi situația este sub control”. Erdogan a promis că guvernul își propune să construiască locuințe în termen de un an pentru cei rămași fără locuință în cele 10 provincii afectate.
  • În Siria, peste 298.000 de oameni au fost forțați să-și părăsească casele, a informat presa de stat siriană. Numărul părea să fie o referință doar la părțile din Siria aflate sub controlul guvernului, nu la cele deținute de alte facțiuni din nord-vestul țării, care este mai aproape de epicentru.
  • Organizația Mondială a Sănătății trimite echipe de experți și materiale medicale în Turcia și Siria, a declarat directorul general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă.
  • Salvatorii și locuitorii au izbucnit în urale când o familie a fost salvată miercuri din dărâmăturile unei clădiri demolate din satul sirian Bisnia. Un bărbat, fiul și fiica lui au fost scoși de sub dărâmături unde fuseseră blocați timp de două zile.
  • Bursa din Istanbul a suspendat tranzacțiile timp de cinci zile până pe 15 februarie și a anulat toate tranzacțiile de miercuri.
  • Guvernul Siriei a primit ajutor de la o serie de țări arabe, inclusiv Egipt și Irak, precum și de la aliatul său cheie, Rusia, care a trimis echipe de salvare și a desfășurat forțe deja în Siria pentru a se alătura activităților de ajutorare, inclusiv în Alep.
  • Siria a activat mecanismul de protecție civilă al UE, la două zile după cutremur, pentru a solicita asistență suplimentară.
  • Vremea rece continuă să afecteze regiunea cu temperaturi de -6 grade Celsius la Kahramanmaraş de -6C și -5 la Gaziantep. La Diyarbakır se așteaptă să continue ninsorile.

22:00Bilanțul persoanelor ucise de cutremurele din Turcia și Siria a crescut la cel puțin 12.049, relatează The Guardian. Apărarea civilă siriană a declarat pe Twitter că numărul victimelor a crescut la 1.730 de morți și la peste 2.850 de răniți. Anterior, Recep Tayyip Erdogan, președintele turc, a declarat că bilanțul din țara sa a crescut la 9.057.

21:30Siria solicită sprijinul UE pentru prima dată după cutremur

Siria a cerut pentru prima dată asistență din partea Uniunii Europene, la două zile după ce un cutremur devastator a ucis peste 11.000 de persoane în această țară și în Turcia vecină, a anunțat miercuri Comisia Europeană, potrivit AFP.

21:20Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat miercuri că pierderile de vieți omenești în urma cutremurului din Turcia și Siria, care a ucis peste 11.500 de oameni, sunt „cu adevărat uluitoare, șocante”, relatează Reuters.

21:00Turcia lucrează la deschiderea a încă două puncte de frontieră cu Siria pentru ajutor în caz de cutremur - ministrul de externe.