Coordonatorul echipei trimise pentru a sprijini Ankara, colonelul Bogdan Vlăduțoiu, a declarat pentru Radio România Actualități, că nu a mai văzut nicăieri dimensiunea dezastrului din Turcia produs de cutremurul devastator de luni. Salvatorii români care acționează în sudul Turciei, zona orașului Antakya, puternic afectată de seism, întâmpină provocări deosebite, mai ales că există replici ale cutremurului, simțind deseori cum se mișcă pâmântul sub picioare în timpul intervențiilor.

Echipa de salvatori români în TurciaFoto: Departamentul pentru Situatii de Urgenta

Șeful salvatorilor români a ajuns în Turcia chiar în prima zi a dezastrului, în zona orașului Antakya din provincia Hatay, puternic afectată de seism, unde peisajul este dezolant.

„Sunt foarte multe clădiri prăbușite, foarte multe clădiri rezidențiale, dar nu numai. Practic, străzi întregi unde nu mai există nicio clădire în picioare sau unde cele care au rămas în picioare sunt, practic, nelocuibile, nu mai pot fi utilizate şi ne-am alăturat și noi efortului autorităților naționale și echipelor de intervenție internaționale pentru a căuta supraviețuitori și pentru a-i salva”, a declarat colonelul Bogdan Vlăduțoiu.

Salvatorii se așteptau să găsească o imagine sumbră pe teren, dar tonele de moloz rămase în urma puternicului seism i-a surprins totuși.

„Într-un fel ne așteptam, pentru că știam că vom ajunge într-o zonă de dezastru, ne așteptam ca situația să fie una destul de complicată, cu provocări deosebite pentru noi. Dar amplitudinea dezastrului pe care l-am întâlnit aici eu cel puțin nu am mai văzut-o niciunde”, a mai spus șeful echipei trimise în Turcia.

„Miracole se întâmplă”

Salvatorii români vor participa la misiunile de salvare atât cât este nevoie, cu speranța că vor găsi cât mai multe persoane în viață, mai ales că experții spun că șansele de supraviețuire scad după trei zile de la producerea seismului.

„Suntem conștienți cu toții că, odată cu trecerea timpului, șansele de a găsi supraviețuitori scad. Totodată, în meseria noastră, am învățat că miracole se întâmplă și atât timp cât aceste șanse există, atât timp cât autoritățile naționale din Turcia ne spun că este nevoie de sprijinul nostru, noi vom continua să ne desfășurăm misiunea în această zonă, cât de greu ar fi și situațiile, bineînțeles, cu cât avansăm în timp, cu atât provocările sunt mai mari și cu atât mai mult cresc în dificultate operațiunile noastre și este din ce în ce mai dificil să ajungem să îndepărtăm toate elementele de construcție, astfel încât să îi găsim pe supraviețuitori, să le acordăm ajutorul medical de urgență acolo și apoi să-i predăm unităților sanitare”, a mai precizat Vlăduțoiu.

Salvatorii români fac parte dintr-o structură de protecţie civilă, o echipă specializată de căutare-salvare, care este clasificată în conformitate cu normele de INSARAG, autoritate subordonată ONU, care reglementează modalitatea în care se desfăşoară operaţiunile de căutare-salvare.

Colonelul Bogdan Vlăduțoiu a mai spus că echipa de căutare-salvare va rămâne în Turcia cel puțin zece zile.

Salvatorii români care acţionează în Turcia au scos de sub ruine până acum patru persoane. Miercuri, în timpul acţiunii de recuperare a unui tânăr de 16 ani de sub dărâmături, s-a produs un cutremur de 4,2 care a îngreunat operaţiunile de salvare. În acest caz, intervenţia a durat 20 de ore.

Joi dimineaţă, echipa s-a deplasat la o clădire P+8, prăbuşită total, pentru a căuta supravieţuitori.