Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi băgat în spital timp de două luni un bucătar, pe care l-a bătut pentru că a servit roșii stricate, relatează joi Sky News și The Telegraph, care citează o investigație apărută în revista franceză Society.

Evgheni PrigojinFoto: WillWest News / Profimedia

Prigojin, numit adesea „bucătarul lui Putin” din cauza contractelor avute de firma sa de catering cu Kremlinul, a agresat un bucătar după o plângere din partea unui client, scriu sursele citate.

Clientul s-ar fi plâns de calitatea tomatelor la unul dintre restaurantele lui Evgheni Prigojin.

Un fost angajat al Concord Catering ar fi relatat pentru revista Society că, atunci când un client a returnat felul de mâncare, „bucătarul a fost dus în pivniță și bătut până la punctul în care a avut nevoie să fie spitalizat timp de două luni”.

Este neclar când mai exact a avut loc acest incident, în condițiile în care Prigojin este implicat se pare de ceva vreme în eforturile militare ale Rusiei în zone din estul Ucrainei, notează Sky News.

Într-un incident separat, o altă sursă a susținut că a văzut angajați care, fiind acuzați că furau mâncare, erau „duși într-o pădure și bătuți”.

Aceasta a adăugat că una dintre glumele recurente ale lui Prigojin era „să intre în biroul angajaților săi cu un pistol în mână și să spună: Haideți, haideți, să vorbim. O să vă omor!”.

Citește și:

Evgheni Prigojin este pe lista de sancțiuni a statelor occidentale

În luna iulie a anului trecut, mercenarii Wagner au început să facă recrutări în penitenciarele din Rusia și să caute voluntari pentru războiul din Ucraina în țările din Asia Centrală, în contextul pierderilor ridicate suferite de forțele armate ale Moscovei în cursul „operațiunii militare speciale” pe care Vladimir Putin a declanșat-o pe 24 februarie.

Kremlinul a respins întotdeauna că are legături cu grupări paramilitare.

Supranumit „bucătarul lui Putin” din cauza faptului că firme ale sale se ocupă de catering pentru Kremlin, Evgheni Prigojin a fost vizat de primul pachet de sancțiuni anunțat de UE pe 23 februarie ca răspuns față de invazia Ucrainei.

Relatări despre faptul că acesta a început să efectueze personal vizite în penitenciarele din Rusia pentru a recruta criminali și infractori au apărut încă din luna august a anului trecut, dar la finalul lui septembrie a fost pentru prima dată când Prigojin a recunoscut că este fondatorul grupului de mercenari Wagner.

___