Curtea Supremă a Israelului a dat miercuri prima lovitură noului guvern al premierului Benjamin Netanyahu, cel mai de dreapta din istoria țării, invalidând numirea unuia dintre cei mai importanți miniștri din cabinet, relatează Reuters și Times of Israel.

Benjamin NetanyahuFoto: Amir Cohen / UPI / Profimedia Images

Judecătorii Curții Supreme au blocat includerea lui Aryeh Deri, liderul „Shas”, unul dintre cele două partide ultraortodoxe din coaliția formată de Netanyahu anul trecut. Reuters notează că hotărârea va duce probabil la turbulențe în rândul coaliției de guvernare fragile a lui Netanyahu și între aceasta și puterea judiciară.

Un membru important din partidul Shas a avertizat mai devreme în cursul zilei de miercuri că Netanyahu înțelege că existența guvernului său va fi pusă în pericol de descalificarea lui Deri, care a fost propus pentru funcția de ministru de Interne și al Sănătății.

Decizia Curții Supreme a fost luată cu voturile pentru a 10 dintre cei 15 judecători, doar unul dintre ei exprimând o opinie contrară.

Magistrații israelieni citează o numire „nerezonabilă în extremul său” din cauza condamnărilor pentru corupție ale lui Aryeh Deri. Politicianul a fost condamnat pentru fraudă fiscală anul trecut, după ce în 1999 a fost condamnat pentru luare de mită.

În controversatul plan de reformare a sistemului judiciar prezentat pe 5 ianuarie, noul ministru al Justiției din cabinetul lui Netanyahu, Yariv Levin, propusese eliminarea principiului „caracterului rezonabil” drept factor în baza căruia Curtea Supremă poate anula legi ale parlamentului sau alte acte normative.

Miza planului de reformare a sistemului judiciar prezentat de guvernul lui Netanyahu

Acest proiect de lege a fost prezentat de Levin cu doar o zi înainte ca magistrații Curții Supreme să înceapă să judece o petiție împotriva numirii lui Deri în guvern, opoziția acuzând o tentativă grosieră de intimidare a justiției și vorbind de un „veritabil pistol pus pe masa” judecătorilor.

„Ca o bandă de infractori, guvernul a pus un pistol încărcat pe masă cu o zi înainte de audierea Înaltei Curți a cazului lui Deri Law”, a acuzat fostul premier Yair Lapid, liderul opoziției.

Cei care au înaintat Curții Supreme petiția împotriva numirii lui Deri în guvern au declarat miercuri, după pronunțarea deciziei, că nu este rolul executivului să reabiliteze infractori.

Proiectul propus de Netanyahu prevede de asemenea ca hotărârile Curții Supreme să poată fi respinse de Knesset, parlamentul unicameral al Israelului, cu o majoritate simplă, excepție făcând doar deciziile luate cu unanimitate de voturi de către judecători.

Proiectul de lege prevede de asemenea modificarea procesului de numire a judecătorilor, care vor trebui să fie desemnaţi de responsabili politici, și schimbarea statutului funcționarilor guvernamentali pentru ca avizele emise de aceștia asupra diferitelor acte normative să nu mai aibă caracter obligatoriu.

În jur de 80.000 de israelieni au ieșit în cursul weekendului să protesteze împotriva proiectului legislativ, după ce anterior sute de avocați și foști judecători au ieșit în stradă, unii dintre ei acuzând o lovitură adusă sistemului constituțional și democrației israeliene.