Ministerul german al Apărării Christine Lambrecht a demisionat luni din guvernul cancelarului Olaf Scholz în urma contestărilor tot mai puternice și a scepticismului privind abilitatea sa de a gestiona modernizarea forțelor armate germane în contextul războiului din Ucraina, scrie Reuters.

Christine Lambrecht a demisionatFoto: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia

„Astăzi i-am cerut cancelarului să mă revoce din funcția de ministru federal al Apărării”, a anunțat Lambrecht într-un comunicat remis presei.

Demisia sa vine în contextul unor presiuni tot mai mari din rândurile coaliției „semafor” de la Berlin pentru a spori asistența militară acordată Ucrainei și în condițiile în care capabilitățile Germaniei din domeniul Apărării au fost din nou puse sub semnul întrebării după dezvăluirea că noile blindate Puma au probleme tehnice majore și nu pot intra în serviciul operațional.

Lambrecht, o membră a Partidului Social Democrat din care face parte și Scholz, a fost învinuită de eșecul în a revitaliza forțele armate germane, în pofida creării unui fond special de 100 de miliarde de euro pentru cheltuieli militare după izbucnirea războiului din Ucraina.

Deși anunțat pe 27 februarie, la doar 3 zile după declanșarea invaziei rusești, majoritatea fondurilor din acest buget nu au fost accesate.

Christine Lambrecht, criticată puternic din cauza comentariilor despre războiul din Ucraina

Zvonuri despre o demisie iminentă a lui Lambrecht au apărut în presa germană încă de săptămâna trecută, după ce aceasta a fost aspru criticată din cauza unor comentarii făcute cu prilejul unui mesaj de Anul Nou.

Ea a publicat o înregistrare video cu felicitările sale de Anul Nou, cu focuri de artificii și comentarii nepotrivite despre războiul din Ucraina. Videoclipul a durat doar aproximativ un minut, dar a fost considerat atât de rău încât opoziția și presa germană au relansat apelurile față de demisia acesteia.

Lambrecht s-a filmat în centrul Berlinului vorbind despre războiul din Ucraina între rafale de petarde și artificii, deosebit de populare printre germani pentru a sărbători Anul Nou.

„Un război face ravagii în mijlocul Europei. Am reușit să obțin multe impresii deosebite de pe urma lui”, a spus ea despre invazia rusă, referindu-se la „multe, multe întâlniri cu oameni interesanți și minunați”.

„Pentru asta, vă mulțumesc din suflet”, a afirmat Christine Lambrecht în mesajul său de Anul Nou.

Cancelarul Olaf Scholz va fi sub presiune să găsească un succesor rapid pentru Lambrecht deoarece secretarul american al Apărării, Lloyd Austin este așteptat în curând la Berlin într-o vizită oficială în cadrul căreia este așteptată discutarea ajutorului militar pentru Ucraina.

Austin este așteptat în cadrul acestei vizite să se deplaseze la baza americană de la Grafenwoehr, unde a început antrenarea soldaților ucraineni cu vehiculele de luptă Bradley promise de SUA Ucrainei la începutul lunii ianuarie, și la cea de la Rammstein.