Generalul în rezervă Petr Pavel are un uşor avans în faţa fostului premier, miliardarul Andrej Babis, după primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Cehia.

Petr PavelFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rezultatele din 99,99% din circumscripţiile electorale arată că Petr Pavel a câştigat cu 35,39% din voturi, înaintea lui Andrej Babis, cu 35,00%, relatează agențiile Reuters și News.ro.

Rolul preşedintelui ceh este în mare parte ceremonial, dar şeful statului numeşte guvernul, alege guvernatorul băncii centrale şi judecătorii Curţii Constituţionale şi este comandantul-şef al forţelor armate.

Petr Pavel, în vârstă de 61 de ani, este pro-occidental şi sprijină continuarea ajutorului militar pentru Ucraina, precum şi adoptarea monedei euro.

Babis, care a construit un imperiu chimic, agricol şi media, ar fi o schimbare mai mică, deoarece împărtăşeşte relaţiile calde ale lui actualului preşedinte Milos Zeman cu premierul ungar Viktor Orban, care a fost în dezacord cu partenerii din Uniunea Europeană în privinţa statului de drept.

Andrej Babis, în vârstă de 68 de ani, a fost împotriva unui ajutor militar mai mare pentru Ucraina şi a spus sâmbătă că va încerca să organizeze un summit pentru pace.

Andrej Babis și Petr Pavel (Foto: Michal Cizek / AFP / Profimedia)

Imediat după anunţarea rezultatelor parţiale, Pavel l-a numit pe Babis populist şi a afirmat că reprezintă o ameninţare.

„Pericolul este că vom începe să alunecăm nu numai către populism, ci şi să începem să ne abatem de la cursul pe care l-am urmat în ultimii 30 de ani, în mod clar pro-democratic, pro-occidental, pro-european”, a spus el.

Analiştii îi oferă lui Pavel un avantaj în faţa lui Babis într-un al doilea tur, deoarece este probabil să atragă mai mulţi dintre cei care au votat pentru ceilalţi şase candidaţi care au pierdut în primul tur.

Pe locul trei s-a situat profesoara de economie Danuse Nerudova, cu 13,9%. Ea a recunoscut înfrângerea şi l-a felicitat pe Pavel, spunând că îl va întâlni pentru a oferi sprijin.

„Există încă un mare rău aici şi se numeşte Andrej Babis”, le-a spus ea susţinătorilor şi reporterilor.

Pavel a fost susţinut de Cabinetul de centru-dreapta, în timp ce Babis, al cărui partid ANO este cel mai mare din parlament, a încadrat votul drept o dovadă de nemulţumire faţă de răspunsul guvernului la inflaţia ridicată şi preţurile la energie.

Candidând cu sprijinul lui Zeman, Babis s-a angajat să facă presiuni asupra Cabinetului pentru a oferi mai mult ajutor gospodăriilor.

„Pavel ar executa doar voinţa guvernului”, a spus Babis după vot. „Acest guvern asocial vrea să ne crească taxele”.

Doi foști membri ai Partidului Comunist

Pentru unii alegători a existat o frustrare că învingătorii primului tur au fost membri ai Partidului Comunist înainte de încheierea guvernării acestuia în 1989.

Babis a lucrat în comerţ exterior şi a fost înregistrat ca informator al poliţiei secrete din epoca comunistă, ceea ce neagă. Pavel şi-a început cariera militară în anii 1980 şi a făcut pregătire la serviciul de informaţii militare.

Babis l-a atacat pe Pavel, spunând că singurul ofiţer de informaţii din epoca comunistă aflat la putere în Europa era Vladimir Putin din Rusia.

În timp mandatului de prim-ministru, Babis a fost găsit în conflict de interese de către Comisia Europeană din cauza subvenţiilor plătite imperiului său de afaceri Agrofert. El a fost achitat săptămâna aceasta într-un caz de fraudă a subvenţiilor UE.

Câştigătorul alegerilor îl va înlocui pe Milos Zeman, un veteran al politicii cehe, cunoscut pentru limbajul său uneori nediplomatic, pentru atitudinile sale controversate, dar şi pentru slăbiciunea sa pentru alcool. Aflat la conducerea ţării din 2013, ultimul său mandat de preşedinte se încheie în martie.

Turul al doilea de scrutin va avea loc pe 27 şi 28 ianuarie.

Citește și: