Fostul premier ceh populist Andrej Babis se află pe primul loc, la mică distanţă, într-un sondaj de opinie dat publicităţii duminică, înainte de alegerile prezidenţiale de săptămâna viitoare, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Andrej BabisFoto: AGERPRES

Babis, fondatorul ANO (Acţiunea cetăţenilor nemulţumiţi), şi-a asigurat sprijinul a 27,9% dintre respondenţi.

Sondajul realizat de institutul de sondare STEM l-a plasat pe Petr Pavel, un fost general NATO, pe locul al doilea cu 26,7% din opţiunile de vot, şi pe economista Danuse Nerudova, fost rector al Universităţii din Brno, pe locul al treilea, cu 24,4%.

Care este diferența dinte Babis și ceilalți candidați

Ceilalţi şase candidaţi se află mult în urmă, fiind creditaţi cu sub 10% din voturi.

În eventualitatea în care niciun candidat nu reuşeşte să-şi asigure majoritatea absolută în alegerile de pe 13-14 ianuarie, principalii doi candidaţi se vor înfrunta în turul al doilea două săptămâni mai târziu.

Sondajul sugerează că Babis, perceput drept o figură care divizează, va pierde în faţa lui Pavel sau Nerudova într-o confruntare directă.

Preşedintele Milos Zeman îşi încheie mandatul pe 8 martie, după ce a exercitat cele două mandate permise de constituţie.

Babis, un om de afaceri înstărit, aşteaptă un verdict al justiţiei, posibil chiar luni, în privinţa acuzaţiilor că a fost complice într-o fraudă cu subvenţii legată de un proiect finanţat în parte cu fonduri UE. El a fost prim-ministru al Cehiei între 2017 şi 2021.

Comisia Europeană l-a acuzat că a abuzat de poziţia sa de prim-ministru pentru a asigura avantaje financiare pentru compania sa Agrofert.