Fostul premier Andrej Babis conduce în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Cehia, conform rezultatelor parțiale prezentate sâmbătă, el situându-se, cu 39,1% din voturi, în fața contracandidatului Petr Pavel, un fost general NATO, care a obținut 31,4% din voturi, relatează Reuters.

Andrej BabisFoto: Michal Cizek / AFP / Profimedia Images

Primele rezultate parțiale provizorii au fost anunțate după numărarea voturilor din 25,4% din circumscripțiile electorale.

Primii doi clasaţi se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, peste două săptămâni.

Conform rezultatelor parțiale de sâmbătă, profesoara de economie Danuse Nerudova se clasează pe locul al treilea, cu 13,6% din voturi, având șanse mici de a avansa în turul al doilea.

Cehii îl aleg pe succesorul lui Milos Zeman

În acest prim tur de scrutin desfășurat vineri și sâmbătă, cei 8,3 milioane de cehi cu drept de vot au avut de ales dintre opt candidaţi, cele mai mari şanse avându-le miliardarul şi fostul premier Andrej Babis, generalul în retragere Petr Pavel şi profesoara de economie Danuse Nerudova.

Dacă niciunul dintre cei opt candidaţi nu obţine o majoritate absolută dintre voturi, atunci în 27-28 ianuarie va avea loc al doilea tur de scrutin.

Mandatul actualului preşedinte Milos Zeman se încheie la începutul lunii martie. Politicianul în vârstă de 78 de ani nu mai poate candida după cele două mandate în funcţia de şef al statului ceh.

Atribuţiile preşedintelui ceh includ desemnarea prim-ministrului şi numirea judecătorilor de la Curtea Constituţională, şeful statului fiind de asemenea comandant suprem al forţelor armate şi desemnând membrii consiliului de administraţie al băncii centrale.

Citește și: