Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe care s-a făcut remarcat ca fiind unul dintre cei mai vocali diplomați „lupi războinici” ai Beijingului, a fost transferat într-o funcție departe de atenția publică, relatează Reuters.

Zhao LijianFoto: Greg Baker / AFP / Profimedia Images

În vârstă de 50 de ani, Zhao a fost numit acum în funcția de șef adjunct al Departamentului pentru Granițe și Probleme Oceanice din cadrul aceluiași minister, potrivit unui anunț făcut luni pe site-ul acestuia.

Zhao a devenit unul dintre purtătorii de cuvânt ai Ministerului de Externe de la Beijing în 2020, după ce a făcut anterior parte din misiunea diplomatică a Beijingului din Pakistan, unde a atras un număr mare de urmăritori pe Twitter, precum și numeroase relatări în mass-media din China, datorită postărilor sale combative, multe dintre ele îndreptate împotriva Statelor Unite.

Stilul său belicos l-a făcut cel mai cunoscut practicant a ceea ce a ajuns să fie cunoscută drept diplomația de „lup războinic” a Beijingului, un nume inspirat de o franciză populară de filme în țară, aceasta marcând o distanțare față de stilul anterior reținut al Chinei în relațiile sale diplomatice.

În una dintre cele mai controversate postări făcute de acesta pe rețelele de socializare, Zhao a scris în martie 2020 că forțele armate ale Statelor Unite ar fi putut aduce coronavirusul în orașul Wuhan.

Zhao, care adesea a susținut conferințele zilnice de presă ale Ministerului de Externe de la Beijing, are aproape două milioane de urmăritori pe Twitter.

Înlocuirea lui Zhao, un semn al detensionării relațiilor între China și SUA?

Nici Zhao, nici Ministerul chinez de Externe, nu au dat curs unei solicitări a Reuters de a comenta transferarea acestuia din funcție.

Însă luna trecută guvernul de la Beijing l-a promovat pe Oin Gang, ambasadorul său de la Washington și un consilier de încredere a președintelui Xi Jinping, în funcția de ministru al Externelor în contextul în care China și Statele Unite încearcă să își stabilizeze relațiile turbulente.

În luna noiembrie Xi și președintele american Joe Biden s-au întâlnit pentru prima oară după alegerea democratului în funcție într-o încercare de a reînnoda dialogul dintre cele două mari puteri.

Cei doi lideri şi-au strâns mâinile în faţa jurnaliștilor, într-un hotel din insula Bali, în ajunul summitului G20, de la care președintele Rusiei, Vladimir Putin, a lipsit.

Întâlnirea a avut loc pe fondul mai multor teme ce situează pe poziţii diferite cele două ţări, între care refuzul Beijingului de a condamna invazia Rusiei în Ucraina, comerţul, situaţia drepturilor omului în Xinjiang sau dosarul legat de Coreea de Nord.