Arhiepiscopul Georg Gaenswein, secretarul personal al răposatului papă Benedict al XVI-lea, a scris o carte despre care editura care o va publica afirmă că va spune adevărul despre „calomniile sfruntate”, „manevrele întunecate”, misterele și scandalurile de la Vatican, relatează Associated Press.

Arhiepiscopul Georg GaensweinFoto: Maria Grazia Picciarella / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Potrivit unui comunicat remis presei de către editura Mondadori luni, cartea „Nimic decât Adevărul: Viața mea alături de Papa Benedict al XVI-lea” urmează să fie publicată luna aceasta.

În vârstă de 66 de ani, Gaenswein a stat alături de fostul papă Benedict timp de aproape 3 decenii, întâi în perioada în care acesta a fost cardinal, el fiind numit în 2003 în funcția de secretar personal al acestuia.

Preotul catolic german l-a urmat pe Joseph Ratzinger la Palatul Apostolic de la Vatican după ce acesta a fost ales papă în 2005, alegându-și numele de Benedict al XVI-lea pentru pontificatul său.

El a rămas unul dintre cei mai înverșunați apărători ai săi și un confident în cei aproape 10 ani scurși de la decizia istorică a fostului suveran pontif de a renunța la conducerea Bisericii Catolice în 2013. Ulterior, el a fost numit de papa Francisc în funcția de prefect al gospodăriei papale.

Gaenswein este cel care a oficiat maslul pentru Benedict miercurea trecută, după ce starea sa de sănătate s-a deteriorat brusc cu câteva zile înainte, și el a fost cel care l-a anunțat sâmbătă pe papa Francisc că acesta s-a stins din viață.

Ce va conține cartea scrisă de secretarul personal al papei Benedict al XVI-lea

Potrivit editurii Mondadori, cartea lui Gaenswein este o „mărturie personală despre măreția unui om blând, unui cărturar de excepție, cardinal și papă care a scris istorie în vremurile noastre”, dar că aceasta va prezenta și informații care vor corecta unele dintre lucrurile care au fost înțelese greșit privind pontificatul lui Benedict al XVI-lea, precum și intrigile de la Vatican.

„Astăzi, după moartea papei emerit, a venit momentul ca actualul prefect al gospodăriei papale să își spună propriul adevăr despre calomniile sfruntate și manevrele întunecate care au încercat în zadar să arunce o umbră asupra învățăturilor și acțiunilor pontifului german”, afirmă editura italiană în comunicatul remis presei.

Cei de la Mondadori afirmă că această carte va aborda scandalul „Vatileaks”, în care propriul majordom al lui Benedict a furnizat corespondența sa personală unui jurnalist, precum și scandalurile de abuz sexual care au zguduit Biserica Catolică și unul dintre cele mai mari mistere de la Vatican, dispariția în 1983 a Emanuelei Orlandi, fiica în vârstă de 15 ani a unui angajat al Sfântului Scaun.

Extrase din carte publicate de ziarul italian La Reppublica arată că Gaenswein a povestit de asemenea în aceasta cum a încercat să îl convingă pe Benedict să nu renunțe la pontificat după ce acesta îi spusese în septembrie 2012 despre hotărârea pe care a luat-o după o căzătură în timpul unei vizite în Mexic în urma căreia a decis că nu mai poate face față rigorilor funcției.

„Mi-a spus: ‘Îți poți imagina că m-am gândit mult și bine la aceasta, am reflectat, m-am rugat, m-am zbătut. Iar acum îți comunic o decizie care a fost luată și care nu este supusă discuțiilor”, și-a amintit Gaenswein în carte.

Papa emerit Benedict va fi înmormântat joi, după ce trupul său a fost depus luni la Bazilica Sfântul Petru de la Vatican publicul va putea veni să-şi ia rămas bun timp de 3 zile.