Papa Francisc a îndemnat miercuri credincioşii să se roage pentru fostul papă Benedict al XVI-lea, care este „foarte bolnav”, relatează Reuters și Agerpres.

Papa Francisc si fostul papa Benedict al XVI-leaFoto: Vandeville Eric / Abaca Press / Profimedia Images

Francisc a lansat această rugăminte neaşteptată la finalul audienţei sale generale de miercuri, fără să ofere alte detalii.

Benedict, în vârstă de 95 de ani, a renunţat la pontificat în 2013, primul papă care a recurs la un astfel de gest în ultimii 600 de ani. De atunci, a locuit la Vatican.

„Aş vrea să vă rog pe toţi să spuneţi o rugăciune specială pentru papa emerit Benedict care, în tăcere, susţine Biserica. Să ne aducem aminte de el. Este foarte bolnav, să ne rugăm Domnului să-l aline şi să-l sprijine în această mărturie de dragoste pentru Biserică până la final”, a spus papa Francisc în italiană.

Biroul de presă al Vaticanului nu a oferit alte informaţii despre starea de sănătate a lui Benedict, iar apelurile telefonice la reşedinţa sa de la Vatican nu au primit răspuns, mai menţionează Reuters.

Mesajul de anul trecut al papei Benedict

Papa emerit Benedict a afirmat într-o scrisoare trimisă în luna octombrie a anului trecut că speră să se alăture curând prietenilor săi în viața de apoi, zvonuri despre starea sa precară de sănătate persistând încă din momentul în care acesta a renunțat la Sfântul Scaun, afirmând că că nu mai are tăria trupească și mintală necesară pentru a ghida Biserica Catolică.

Benedict a trimis o scrisoare unui preot german pentru a-i mulțumi că l-a înștiințat de moartea reverendului Gerhard Winkler, un preot cistercian și teolog care a fost coleg cu Joseph Ratzinger înainte de a deveni papă.

„Dintre toți colegii și prietenii mei, el mi-a fost cel mai apropiat”, a scris papa emerit Benedict în scrisoarea citată de presa germană.

„Acum el a ajuns în viața de apoi unde mulți prieteni îl așteaptă cu siguranță. Sper că voi putea să mă alătur lor în curând”, a mai scris acesta.