Starea fostului papă Benedict al XVI-lea rămâne gravă dar stabilă, clericul german în vârstă de 95 de ani participând în continuare la slujbă în mănăstirea unde locuieşte, au declarat vineri surse apropiate acestuia, relatează ANSA și Agerpres.

Papa emerit Benedict al XVI-leaFoto: Mimmo Chianura-AGF / Sipa Press / Profimedia Images

Starea de sănătate a papei emerit Benedict al XVI-lea rămâne „stabilă”, potrivit relatărilor unor surse de la mănăstirea Mater Ecclesiae.

Papa Francisc a îndemnat miercuri credincioşii să se roage pentru Benedict al XVI-lea, care este „foarte bolnav”.

Papa emerit a continuat să participe vineri dimineaţă la slujbă, în camera sa şi în pofida problemelor sale grave de sănătate, alături de vechiul său asistent, monseniorul Georg Gaenswein, purtând o stolă uşoară peste halat, a notat ANSA.

Fostul cardinal Joseph Ratzinger se află sub supraveghere medicală constantă.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a declarat joi că fostul papă „este absolut lucid şi prezent”, adăugând că starea sa era „gravă”, însă „stabilă”.

Starea de sănătate a papei emerit Benedict s-a înrăutățit la sfârșitul săptămânii trecute

Miercuri, o sursă de la Vatican a declarat pentru agenția AFP că funcțiile vitale ale fostului papă, inclusiv inima acestuia, au început să cedeze.

„Sănătatea lui s-a degradat în urmă cu vreo trei zile. Funcţiile vitale încep să cedeze, inclusiv inima”, a precizat miercuri pentru AFP o sursă de la Vatican, adăugând că nu este preconizată nicio spitalizare, întrucât reşedinţa acestuia dispune de echipamentul medical necesar.

Papa Francisc l-a vizitat miercuri pe Benedict al XVI-lea, care în 2013 a devenit primul suveran pontif care a demisionat din funcția de lider al Bisericii Catolice, invocând probleme de sănătate.

Renunţarea la pontificat, anunţată în latină pe 11 februarie 2013, a fost o decizie personală, determinată de starea de sănătate şi nu de presiunea scandalurilor de pedofilie din sânul bisericii, a dat asigurări fostul papă într-o carte de mărturisiri publicată în 2016.